donderdag, 7 juli 2022

Tafeltje-dek-je maaltijden vaak ongezond

Veel kant-en-klare-maaltijden die aan huis worden bezorgd bevatten te veel zout en te weinig groente. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Tijdens het onderzoek werden vijf verschillende maaltijden geanalyseerd van acht maaltijdaanbieders: Chef Martin, Uitgekookt, Food Connect, Eten met gemak, Apetito, Maaltijdservice.nl, Diepvriesman en Vers aan Tafel. Daarbij keken de onderzoekers naar de hoeveelheid zout, verzadigd vet (voedingswaarde), aantal calorieën in de maaltijd en samenstelling. Van iedere aanbieder werd er een andijviestamppot beoordeeld en vier maaltijden met aardappels, groente en een varkenslapje, gehaktbal, zalm of vegetarische schijf.

Chef Martin de beste

Van de 8 geteste aanbieders zijn de maaltijden van maaltijdbezorger Chef Martin het gezondst. Wat opvalt is voornamelijk de ruime hoeveelheid groente. De maaltijden van Diepvriesman en Vers aan Tafel werden het slechtst beoordeeld: zij bevatten te weinig groente en te veel zout. 

Te zout

Slechts 6 van de 39 maaltijden bevatte het maximum van 2 gram zout of minder. Een van de maaltijden bevatte maar liefst 5,3 gram. Dit is erg veel, gezien het Voedingscentrum maximaal 6 gram per dag aanbeveelt. Het verzadigde vet in veel maaltijden was redelijk goed: de helft blijft onder de 6 gram. De samenstelling werd wisselend beoordeeld. De meeste maaltijden bevatte genoeg energie, maar niet de minimale 150 gram groente bij een hoofdgerecht.

Bron(nen):