zaterdag, 25 januari 2020

'Teveel water slecht voor de gezondheid'

BAARN - Het advies om dagelijks 1,5 tot 2 liter water (of ander vocht) te drinken om uitdroging te voorkomen, wordt ter discussie gesteld. Volgens de Engelse huisarts Margaret McCartney is het advies grote onzin.

Dit schrijft ze in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal. Ze stelt dat er geen bewijs is voor de voordelen van het drinken van grote hoeveelheden water. Toch zijn veel wetenschappers en artsen van mening dat we niet genoeg water drinken.

Bewijs
Het drinken van voldoende water gaat gepaard met het voorkomen van nierschade, het verliezen van gewicht en het vergroten van de concentratie. Volgens McCartney is er helemaal geen kwalitatief goed wetenschappelijk onderzoek om deze gezondheidsvoordelen te onderbouwen. Daartegenover staan wel meerdere onderzoeken die aangeven dat er geen bewijs is of zelfs suggereren dat het drinken van teveel water ook schadelijke effecten kan hebben.

Effecten
Zo zou het drinken van water als je geen dorst hebt het concentratievermogen negatief kunnen beïnvloeden. Daarbij bevat gebotteld water vaak ook nog chemicaliën die gebruikt zijn om het water te desinfecteren. Een teveel aan water kan ook een slaaptekort veroorzaken, omdat mensen dan vaker uit bed moeten om naar het toilet te gaan.

Oplossing
"Water is dus niet de simpele oplossing voor allerlei gezondheidsproblemen.", aldus McCartney. "Bij sommige aandoeningen, zoals nierstenen, maakt water wel degelijk een verschil. In het geval van andere ziekten spreken de verschillende bewijzen elkaar vaak tegen. Meer drinken is niet altijd de oplossing."

Daarbij stelt McCartney dat de voordelen van het drinken van water ook overdreven wordt door allerlei commerciële partijen die baat hebben bij overmatig drinken. Zoals bedrijven die gebotteld water verkopen.