Thee en koffie verlagen kans op hartziekte

Getty Images

UTRECHT - Het drinken van thee verlaagt de kans op hartaandoeningen. Ook matig koffie drinken kan geen kwaad en is mogelijk zelfs gunstig. Dit concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht.

Onderzoekers van het Julius Centrum van het UMC Utrecht brachten samen met RIVM-onderzoekers via vragenlijsten de leefstijl en voedingsgewoonten van de Nederlandse deelnemers aan de EPIC-studie in kaart.

Zo volgden ze ruim 37.000 mensen gedurende 13 jaar waarin 1387 mensen kransslagaderziekte kregen, waarvan 123 eraan overleden en 563 een beroerte, waaraan 70 mensen overleden. Daarna keken ze of koffie- en theeconsumptie deze ziekte- en sterfteoorzaken beïnvloedden.
 
Het drinken van koffie of thee blijkt de kans op een beroerte niet te veranderen, maar heeft wel invloed op ziekte van de kransslagaderen (de meest voorkomende hartaandoening).

Het drinken van meerdere koppen thee per dag verlaagt het risico op kransslagaderziekte met ongeveer een derde. Het gaat om gewone, zwarte thee (groene thee wordt te weinig gedronken om conclusies over te trekken).

Vooral matige koffieconsumptie verlaagt het risico op kransslagaderziekte: koffiegebruik van 1-4 koppen per dag gaat gepaard met een ongeveer 20 procent lager risico ten opzichte van minder dan 1 of meer dan 4 koppen koffie per dag.

Eind vorig jaar concludeerden de onderzoekers al dat koffie en thee de kans op diabetes type II verlagen.

Auteur 
  • Maaike van der Westen
Bron 
  • UMC Utrecht