Tips en trucs voor een gezond feestdiner

Gezond en feestelijk dineren

Getty Images

Een beetje feest gaat gepaard met uitgebreid en heerlijk dineren. Hoe kun je dat op een gezonde manier doen?

Een borreltje vooraf, wat stokbrood met kruidenboter erbij, een paar nootjes, daarna jezelf tegoed doen aan vlees en wijn, gebakken aardappels met mayonaise, vervolgens een smakelijk kaasplankje, als toetje ijs en tot besluit koffie, bonbons en een goed likeurtje. Grote kans dat na deze maaltijd al je zintuigen gestreeld zijn, en dat je op en top genoten hebt. Grote kans ook dat je behoorlijk bent aangekomen, want al die calorieën eisen hun tol.[ITEMADVERTORIAL]

Genieten is belangrijk
Hoe kun je dat voorkomen? Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum geeft tips en trucs: "Het is tijdens feestdagen belangrijk om lekker uit te pakken en te genieten, dat vooropgesteld. Maar dat kan op een veel gezondere manier dan je denkt. Belangrijk om te weten is dat bij elk feestdiner een royale hoeveelheid groente hoort. Niet alleen krijg je daarmee veel voedingsstoffen binnen, maar ook veel vezels. Die geven je een verzadigd gevoel, en daarmee voorkom je dat je na de maaltijd nog veel gaat snoepen of snacken."

Drie gangen
We lopen de gangen één voor één af. "Stokbrood met kruidenboter is behoorlijk vet. Je blijft er vaak van eten, waardoor je eetlust ook nog eens minder wordt. Ook nootjes zijn vet en bevatten veel calorieën. Een minder vet en calorierijk alternatief is studentenhaver. Alcoholische dranken en cocktails bevatten ook veel calorieën."

Volgt het hoofdgerecht. "Gourmetten is en blijft populair in Nederland. Kies daarbij voor magere vleessoorten, zoals kip, kalkoen, biefstuk of tartaar. En niet voor bijvoorbeeld gehaktballen of slavinken. Een handig ezelsbruggetje wat sauzen betreft is: neem vooral rode sauzen, op basis van tomaat, en vermijd witte sauzen, die vaak op basis van mayonaise of room zijn gemaakt."

Natafelen
Tot slot het natafelen. "Veel mensen genieten nog even na met een kaasplankje. Als je kaas wilt, kies dan 30+ kaas. Een ander advies is om kaas eens te schaven in plaats van in blokjes te presenteren. Met plakjes kaas krijg je genoeg kaas binnen, maar minder in gewicht en in calorieën dan wanneer je blokjes eet."

Een gezond feestmenu

Peperonata met paddestoelen
--
Involtini
--
Gnocchi met salsa verde en walnoten
Groentetagliatelle
--
Granaatappelijs

Totale menu per persoon: 900 kcal, 22 g eiwit, 42 g vet, 8 g verzadigd vet, 97 g koolhydraten, 13 g vezel, 300 g groente

De peperonata, involtini, salsa verde en het mengsel voor het granaatappelijs kunnen ruim van te voren worden gemaakt.

Auteur