Hoe (on)gezond is kaas?

Kaas: vette hap of bron van calcium?

Kaas
Getty Images

Nederland eet het liefst een broodje kaas bij het ontbijt en de lunch. Het lijkt een gezonde keuze, maar kaas bevat een behoorlijke hoeveelheid vet en zout. Wat zijn de voor- en nadelen van kaas?

Kaas bevat veel calcium. Dit mineraal heb je nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Het helpt tegen osteoporose (botontkalking) en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.

Vitamines en eiwit

In kaas zit ook veel vitamine A en D. Vitamine A is goed voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Vitamine D heb je nodig om calcium in het lichaam te kunnen opnemen. Het lichaam kan vitamine D onder invloed van zonlicht in de huid zelf aanmaken, maar het zit ook in volvette kaas.

Daarnaast bevat kaas eiwit, wat aminozuren levert. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Bovendien verzadigt eiwit goed. Als je veel eiwit eet, heb je daarna minder snel weer honger.

Vet en zout

In kaas zit veel verzadigd vet. Dit type vet verhoogt het 'slechte' LDL cholesterol. Dit cholesterol blijft aan je vaatwanden plakken en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Ook bevat kaas veel zout. Zout is niet ongezond, maar je krijgt makkelijk teveel binnen. Mensen die er gevoelig voor zijn, krijgen bij het eten van zout een hogere bloeddruk. Zout wordt in je lichaam door je nieren gefilterd. Als je erg vaak zout eet, worden de nieren te veel belast en dat is niet goed voor je hart.

Kaas wordt wel eens gebruikt als vleesvervanger, omdat er in beide producten eiwit zit. Het nadeel is dat kaas nauwelijks ijzer bevat, waardoor het geen volwaardige vervanger van vlees is.

Vetgehalte

Hoe vet een kaassoort is, kun je zien aan aanduidingen als 20+, 30+ en 48+. Deze getallen zeggen iets over het percentage vet van de zogenaamde droge stof, dus de kaas waar al het vocht uitgehaald is. Het vochtpercentage van kaas kan namelijk schommelen, omdat de kaas tijdens het bewaren vocht verliest. De droge stof blijft constant.

Een 30+ kaas bestaat dus niet voor 30 procent uit vet. Stel dat deze kaas voor 40 procent uit vocht en voor 60 procent uit droge stof bestaat, dan bevat 100 gram kaas 40 gram vocht en 60 gram droge stof. Er zit 30 procent vet in de droge stof, dus 30 procent van 60 gram = 18 gram vet per 100 gram kaas.

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 40 gram kaas per dag te eten. Het gaat hierbij om 10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram zout). Deze kaasvormen staan samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf.

Bron 
  • Voedingscentrum