vrijdag, 24 september 2021

Unilever-claim wordt afgezwakt

Unilever mag niet meer direct claimen het risico op hart- en vaatziekten met plantsterolen te verlagen. Dit heeft de European Food Safety Authority (EFSA) vorige week besloten.

De claim die Unilever voor zijn producten wil gebruiken, luidt: 'Plantsterolen verlagen het cholesterol(gehalte) en het risico op hart- en vaatziekten.'

Volgens de EFSA heeft Unilever wel aangetoond dat het toevoegen van plantsterolen aan producten als margarine het LDL-cholesterolgehalte verlaagt. Maar de organisatie heeft haar bedenkingen tegen de claim, dat de consumptie van plantsterolen via een voedingsmiddel de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Volgens de EFSA is er geen studie waarin deze relatie is onderzocht.

Vandaar dat de EFSA de volgende claim voorstelt: 'Het is bewezen dat plantsterolen het cholesterol(gehalte) verlagen. Het verlagen van het cholesterolgehalte kan de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.'

Meer claims
Behalve de claim van Unilever nam de EFSA nog vijf andere claims op gebied van 'disease risk reduction' en gezondheid van kinderen onder de loep. Deze opinies worden nu naar de Europese Commissie en de EU-lidstaten gestuurd ter beoordeling en eventuele acceptatie.