Vakantie? Zo overleef je het ontbijtbuffet!

Getty Images

Heerlijk die vakantie. Maar dat uitgebreide ontbijtbuffet waar je altijd zo naar uitkeek, is minder prettig nu je op je gewicht wil letten. Hoe overleef je zo’n all you can eat buffet in een hotel?

Natuurlijk gun je jezelf op vakantie af en toe iets lekkers. Thuis houd je je braaf bij je ontbijtshake, boterham of zelfgemaakte muesli, maar nu mag je genieten, toch? En dat gaat van een croissantje (of twee) tot een full English breakfast van een schokkende 800 kilocalorieën. Uit Brits onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen op vakantie dagelijks tussen de 3.000 en 5.000 kilocalorieën wegwerken. Dat zit ‘m natuurlijk niet alleen in dat ontbijtbuffet, maar is wel iets wat je wil voorkomen.

Portiecontrole

Ga daarom niet iedere ochtend voor de gebakken eieren met spek en zoete broodjes. Bovendien is portiecontrole alles. Spreek met jezelf af dat je maar één keer opschept en in normale hoeveelheden (of twee keer een kleinere portie). Natuurlijk wil je zoveel mogelijk proeven, maar dat buffet staat er morgen wéér. Probeer ook in de vakantie af te wisselen; neem de ene dag brood met beleg en ga de volgende dag bijvoorbeeld voor yoghurt of kwark met muesli en vers fruit. Vergeet niet dat vers vruchtensap wel de suikers en kilocalorieën bevat, maar niet de vezels van vers fruit. Drink dit dus bij voorkeur niet iedere dag.

Het voordeel van vakantie is natuurlijk dat je vaak uitgebreid de tijd hebt om te ontbijten. Maak daar gebruik van. Eet langzaam en kauw goed, daardoor merk je eerder dat je genoeg hebt gehad én je hebt langer een verzadigd gevoel. Het duurt ongeveer twintig minuten vanaf het moment dat je begint te eten voordat je hersenen aan de rest van je lichaam door kunnen geven dat je vol zit.

Andere tips

  • Volkoren boterhammen of volkoren crackers hebben de voorkeur boven luxe broodjes. Deze laatste bevatten namelijk meer kilocalorieën en minder voedingsvezels. Vooral croissants, chocoladebroodjes en koffiebroodjes zijn echte calorieënbommen.
  • Ga je voor yoghurt of kwark? Kies dan de naturelvariant zonder smaakje. Vruchtenyoghurt of -kwark bevatten veel suiker.
  • Bij zo’n ontbijtbuffet is vrijwel altijd vers fruit verkrijgbaar. Lekker door je yoghurt. Pas op met fruit uit blik, hier zit namelijk vaak siroop bij, waar veel suiker in zit.
  • Probeer – als het er is – ook bij je ontbijt iets van groente te eten. Tomaatjes of komkommer op brood is altijd een goed idee.
  • Kies bij ontbijtgranen voor normale muesli, niet voor krokante muesli. De laatste bevat meer suiker en meer verzadigd vet. Bovendien bevat normale muesli meer vezels, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Cornflakes bevatten ook weinig vezels en vaak veel suiker. Bij een erg uitgebreid buffet zijn er soms ook noten, pitten of zaden. Meng een of twee lepels door je yoghurt of kwark voor een lekkere bite (en de gezonde vetten).
  • Kies voor magere soorten broodbeleg zoals kipfilet, kalkoenfilet, ham, rosbief, fricandeau, filet americain of gekookt ei. Vermijd liever de worstjes en het ontbijtspek.
  • Pancakes of wafels zijn voor een keertje lekker, maar niet als dagelijks ontbijt. Er zit vaak veel suiker en/of vet in.
  • Een gekookt eitje bij je ontbijt vult goed door de eiwitten die erin zitten. Een gebakken ei kan ook prima zijn, als er niet heel veel vet wordt gebruikt. Dit geldt hetzelfde voor scrambled eggs. Als je ziet dat ze druipen in het vet, kun je ze beter overslaan.
  • Drink bij voorkeur koffie, thee of water. Als je toch voor vers vruchtensap gaat, neem dan een klein glaasje of leng het aan met water of yoghurt. Als de jus d’orange uit een machine komt kun je het beter overslaan. Dit bevat vaak heel veel suiker. Meestal staat er ook melk of karnemelk bij het buffet, neem daar ook een glas van om aan je zuivelbehoefte te voldoen.
Auteur