vrijdag, 29 mei 2020

Vegetariërs leven langer

Vegetariërs leven wat langer dan vleeseters. Dat blijkt uit een onderzoek van de Loma Linda University onder ruim 70.000 Amerikanen.

De wetenschappers keken naar het eetpatroon van 73.308 zevendedagsadventisten. Leden van dit kerkgenootschap drinken geen alcohol en roken niet, dus deze factoren speelden geen rol in hun levensverwachting.

​Type vegetariër
Met een vragenlijst bepaalden de onderzoekers tot welke groep de deelnemers behoorden: vleeseter, semi-vegetariër (eet niet meer dan een keer per week vlees of vis), pescotariër (eet vis),  lacto-ovo-vegetariër (eet zuivel en eieren) en veganist (eet helemaal geen dierlijke producten).

​Lager sterftecijfer
In de ruim vijf jaar die het onderzoek duurde, overleden er 2570 mensen. Onder vegetariërs bleek het sterftecijfer 12 procent lager te liggen dan bij vleeseters. Deelnemers die geen vlees aten, kregen minder vaak last van hart- en vaatziekten, nierziekten en diabetes.

Bij vrouwen was het effect niet zo groot. Welke type vegetarisch eetpatroon de overlevingskansen het meest vergroot is niet duidelijk. De onderzoekers vergeleken alleen de verschillende vegetarische diëten met vlees eten, ze keken niet naar het verschil tussen bijvoorbeeld vegetariërs en veganisten.

​Oorzaak
De wetenschappers onderzochten niet waarom vegetariërs iets langer leven. Misschien ligt het aan het laten staan van vlees, maar het eten van meer plantaardig voedsel kan ook de oorzaak zijn. Bovendien hebben vegetariërs vaak een gezondere leefstijl dan vleeseters.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

Bron(nen):

  • WebMD