donderdag, 15 april 2021

Vette vis gezond voor hart jonge vrouwen

BAARN - Jonge vrouwen kunnen hun risico op hart- en vaatziekten verlagen door vette vis te eten die rijk is aan omega-3 vetzuren. Dit concluderen onderzoekers van het Deense Statens Serum Institut.

Het meeste onderzoek naar omega-3 vetzuren en hart- en vaatziekten richt zich op mannen. Bij studies naar vrouwen worden vrouwen in de vruchtbare leeftijd vaak over het hoofd gezien. De Deense wetenschappers keken juist naar gegevens van ruim 49.000 zwangere vrouwen van gemiddeld dertig jaar.

Hartproblemen
Vrouwen die nooit of heel weinig vis aten, bleken in de acht jaar na hun zwangerschap vaker met hartproblemen, een beroerte of een hoge bloeddruk in het ziekenhuis te belanden dan degenen die veel vis aten. "Al bij een kleine inname van vette vis zagen we een positief effect. Dat is bemoedigend voor mensen die moeite hebben om aan de dagelijkse benodigde hoeveelheid te komen.", aldus Marin Strom.

Twee keer vis
Omdat er aanwijzingen zijn dat omega 3 beschermt tegen hart- en vaatziekten, adviseert de Gezondheidsraad 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 mg per dag.

Bron(nen):