Vezels bevorderen darmflora

Getty Images

BAARN - Bepaalde voedingsvezels bevorderen de aanwezigheid van gunstige bacteriën in de darmen. En die bacteriën zorgen dan weer voor een gezond maag-darmstelsel.

Daarnaast verminderen ze onze vatbaarheid voor allerlei aandoeningen als diabetes type 2, overgewicht, chronische darmontstekingen, darmkanker en auto-immuunziekten als reumatische artritis. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd aan de University of Illinois.

GezondAls de micro-organismen in de darm de vezels verwerken, worden onder andere korte ketens vetzuren geproduceerd. Deze vetzuren hebben verschillende gezondheidsvoordelen voor de gastheer. "Als we weten welke vezels het 'gezondste' effect hebben, kunnen we een evenwichtige darmflora en een gezonder maag-darmstelsel creëeren", aldus onderzoeker Kelly Swanson.

OnderzoekVoor het onderzoek kregen drie groepen van 20 mannen gedurende drie weken extra voedingsvezels in de vorm van repen. Een groep kreeg een placebo, de andere twee kregen repen met polydextrose of een maisvezel. Volgens Swanson waren de gezonde effecten op de darmflora het grootst als de deelnemers verschillende soorten vezels binnen krijgen.

Dit onderzoek suggereert dat vezels niet alleen gezond zijn omdat ze de stoelgang ten goede komen. Swanson: "Maar helaas komen de meeste mensen niet aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid van 30 tot 40 gram vezels per dag." De onderzoeker denkt dat de studie ook aanknopingspunten biedt voor het gebruik van pre- en probiotica.

Bron 
  • Medical Xpress