Waarom je niet te veel kaneel mag eten

Te hoge inname van plantengifstof coumarine is schadelijk

Getty Images

In de appeltaart, door een herfstig stoofpotje of een snufje over je havermout: kaneel geeft gerechten een zoet en warm aroma. Het is niet verstandig om kaneelpoeder in grote hoeveelheden te gebruiken. Dit specerij bevat van nature namelijk een giftige stof.

Kaneel wordt gemaakt van de kaneelboom. De stokjes zijn stukken binnenbast van de kaneelboom. Kaneelpoeder is de gemalen variant. Aan kaneel worden allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven.

Ceylon of China

Er zijn verschillende soorten kaneel, waaronder Ceylonkaneel (in het Latijn: Cinnamom verum) en Chinese kaneel (Cinnamom cassia). Ceylonkaneel is vernoemd naar het land van herkomst, Sri Lanka, dat voorheen Ceylon heette. Chinese kaneel noemen we ook wel kassie, kassia of cassia. Kassiabomen groeiden oorspronkelijk alleen in China, maar dit type kaneel wordt inmiddels ook in andere landen met een tropisch klimaat geproduceerd.

Plantengifstof coumarine

In Chinese kaneel zit van nature coumarine. Deze stof zit ook in andere planten, zoals in tonkabonen en bergamot. Het geeft een kenmerkende smaak en geur. Coumarine komt daarnaast voor in allerlei voedingsmiddelen waar Chinese kaneel aan toegevoegd is, zoals in ontbijtkoek, speculaas en kaneelthee.

Coumarine is een plantengifstof: een stofje dat de kaneelboom waarschijnlijk beschermt tegen ziektes en natuurlijke vijanden. Allerlei groenten, kruiden en peulvruchten die we eten, bevatten diverse soorten plantengifstoffen. Ze zitten bijvoorbeeld in tomaten, aardappelen, lijnzaad, paddenstoelen, basilicum en sojabonen.

Teveel is schadelijk

Als je te veel plantengifstoffen binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn. De kans dat je er echt ziek van wordt, is gelukkig heel klein. In de planten die we eten, zit een laag gehalte plantengifstoffen. En de hoeveelheid gif neemt nog verder af tijdens het bewaren en bereiden van je voedsel.

Als je te veel coumarine binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot leverschade. Daarnaast remt coumarine de bloedstolling en kan het mogelijk gevaarlijke bloedingen veroorzaken. Lange tijd achter elkaar extreem veel coumarine gebruiken, zou kankerverwekkend kunnen zijn.

Advies

Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum om niet langdurig veel Chinese kaneel of producten waar het in zit te eten. Gebruik niet overal kaneel in, maar wissel het af met andere kruiden en specerijen. Eet je gevarieerd, dan loopt je gezondheid geen gevaar.

Het coumarinegehalte van Ceylonkaneel is heel laag, dus als je graag kaneel eet, kun je beter die soort kaneel kopen.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Aziatische ingrediënten