Waarom is kaneel een superfood?

Voedingscoach Amber Albarda beantwoordt

Getty Images

De auteur van het boek Eet jezelf mooi, slank en gelukkig, voedingscoach Amber Albarda, heeft een nieuw boek: Amber beantwoordt. In dit boek beantwoordt Amber de 50 aan haar meest gestelde vragen over voeding. Eén van de vragen die zij beantwoordt is de vraag waarom kaneel een superfood is. Een voorproefje van het boek.

Het antwoord van Amber: Kaneel is een zwaar onderkend superfood. Dankzij het aanwezige chroom heeft het een stabiliserende werking op je bloedsuikerspiegel en helpt het je lichaam beter met suiker om te gaan door het om te zetten in energie. Iets wat met onze dagelijkse torenhoge suikerconsumptie geen overbodige luxe is.

Vooral diabetici kunnen baat hebben bij deze specerij. Ook helpt het bij schimmelinfecties, voorkomt het bacteriële groei en vermindert het ontstekingsreacties in je lichaam (suiker veroorzaakt ze juist).

Andere voordelen van kaneel zijn dat het verstopping tegengaat, je circulatie verbetert en een warmend effect in je lichaam heeft. Het komt ook je spijsvertering en in het bijzonder de assimilatie van vetten ten goede. En als dat niet genoeg was, is het daarnaast ook nog een uitstekende bron van ijzer, calcium, magnesium, mangaan, kalium, zink en vitaminen A, B1, B2 en C.

Een potig poedertje dus, en bovendien erg lekker, maar het is niet verstandig om kaneelpoeder in grote hoeveelheden te gebruiken. Dit specerij bevat van nature namelijk een giftige stof. En pas zeker op met te grote hoeveelheden als je zwanger bent.

Wist je dat?

Kaneel komt van de bast van de kaneelboom en het gebruik gaat heel ver terug: door de oude Egyptenaren werd de specerij als medicijn gebruikt en ook de Chinezen vermelden het in geschriften die teruggaan naar maar liefst 2800 v. Chr. Het was zo'n waardevol specerij dat gezegd wordt dat keizer Nero op de begrafenis van zijn tweede vrouw Poppaea Sabina een jaarvoorraad kaneel verbrandde om de diepte van zijn verdriet te tonen. Een kostbaar goedje dus, deze kleurrijke appelmoes verfraaier.

Amber Albarda is voedingscoach en toegewijd chocoladeliefhebber. Zij schreef eerder 'Eet jezelf Mooi, Slank en Gelukkig'.

Bron 
  • Amber Albarda