Wat eet de sportdiëtist zelf?

Sportdiëtist en podcastmaker Esther van Etten: 'Kies je momenten'

Ovenschaal met verschillende groenten
Getty Images

Tegenwoordig is er - vooral online - heel veel informatie te vinden over een gezonde leefstijl en voeding. De een na de andere niet onderbouwde hype komt voorbij. Voor de consument is het dan ook steeds lastiger om onderscheid te maken tussen zin en onzin. Daarom vragen we in deze rubriek: wat eet de expert zelf? Deze keer sportdiëtist en podcastmaker Esther van Etten!

1. Welke producten heb je altijd in huis?

"Producten die ik altijd in huis heb zijn: zilvervliesrijst, pasta, tomaten in blik, tomatenpuree, (verse) kruiden, olijfolie, uien, eieren en heel veel groente. Alles om een lekkere, gezonde pastasaus te kunnen maken. Ook heb ik Griekse yoghurt of kwark of yoghurt voor ontbijt en als tussendoor in huis. Verder heb ik altijd bananen, volkorencrackers, muesli, havermout, noten, rozijnen, maiswafels en ontbijtkoek van de bakker in huis. En thee! Ik ben een echte theeleut. Heerlijk een grote kop van bijvoorbeeld verse munt of gember.

Ook heb ik een vriezer vol met brood van de bakker. En koop ik wekelijks twee zakken met krentenbollen. Met twee sportieve kinderen wordt er heel wat gegeten."

2. En welke producten zal je bij jou in de kast niet vinden?

"Snacks zoals frikandelbroodjes. Ook knakworstjes of frisdrank heb ik nooit in huis. Ik heb ook geen frituurpan, dus zoiets als frituursnacks zal je bij mij in de vriezer ook niet vinden."

3. Welk gerecht zet je vaak op tafel?

"Bijna iedere week eet ik wel een gerecht met krieltjes uit de oven met daarbij een stukje kip of een moot zalm en meerdere soorten groenten. Ook noedels met bijvoorbeeld sperziebonen, vleesvervangende reepjes, mango, chilisaus en sojasaus zet ik regelmatig op tafel. Ik zet iedere avond twee soorten groente - vooral groente van het seizoen - op tafel."

4. Heb je een 'guilty pleasure'?

"Jazeker, wel meer dan één zelfs: chocola, drop en taart! Taart overigens alleen wanneer het echt een lekkere taart is - en dan geen slagroomtaart - maar voor een tompouce of goede appeltaart ga ik voor de bijl. Koek vind ik ook lekker. Ik neem dagelijks een stukje chocola of een koekje bij de thee. En dat kan ook prima."

5. Hoe vaak eet je iets ongezonds?

"Ik eet iedere dag wel iets wat minder gezond is. Ik vind het heel lastig om iets gezond of ongezond te noemen. Het draait veel meer om iemands gehele voedingspatroon. Zelf probeer ik de draai te maken naar minder vlees. Ook probeer ik afgepast te koken en niks te verspillen."

6. Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat?

"Maak het niet te moeilijk. Geen ingewikkelde recepten waar je lang voor in de keuken moet staan. En kies je momenten. Dus hou in gedachten wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld een paar kilo afvallen en vijf kilometer kunnen rennen? Hou dat dan voor ogen als je jezelf de vraag stelt: kies ik nu voor een stuk taart of een stuk fruit?"

Lees ook: Wat eet de voedingsdeskundige van het Voedingscentrum zelf?

Esther van Etten is sportdiëtist met een passie voor sporten en voeding. Ook heeft ze haar eigen podcast Voedingspraat. In deze podcast  gaat ze in gesprek met andere experts en ervaringsdeskundigen op het gebied van voeding, gezondheid en sport. Wat zijn de laatste nieuwtjes, wat zegt de wetenschap en wat kunnen we er in de praktijk mee? Nieuwsgierig geworden? De podcast is onder andere te vinden via: Spotify en Apple.

Auteur