Wat eet de voedingsdeskundige van het Voedingscentrum zelf?

Expert Pascalle Stijger: 'Alles met mate'

gezond eten
Getty Images

Er is veel informatie te vinden over voeding en een gezonde leefstijl. Toch zijn de cijfers in Nederland zorgelijk: overgewicht neemt toe én er wordt minder bewogen. We weten dus wel hoe het moet, maar de praktijk laat te wensen over. Hoe zit dat bij de deskundigen? Wat eten ze zelf? In deze rubriek vragen we iedere maand een expert: wat staat er bij jou op het menu? Deze keer Pascalle Stijger, voedingsexpert van het Voedingscentrum.

1. Welke producten heb je altijd in huis?

"Producten die ik altijd op voorraad heb zijn: volkorenpasta, couscous, tomatenblokjes en mais in blik, verschillende kruidenpotjes en olijfolie om in te bakken. Ook volkorencrackers, rijstwafels, granola, 100% pindakaas, pure chocoladevlokken en chocola heb ik standaard in huis. En komkommer, paprika en tomaatjes zijn ook vaste favorieten. Lekker op brood of om tussendoor te snacken.

Daarnaast heb ik in de vriezer altijd een voorraadje brood, diepvriesfruit en diepvriesgroenten zoals broccoli en doperwten liggen. En ook restjes zelfgemaakte maaltijden zijn in mijn vriezer te vinden. Ideaal als ik een dag geen zin of tijd heb om te koken, maar wel een gezonde maaltijd wil eten. In mijn koelkast staan er ook een aantal vaste producten: magere kwark, halvarine, halvajam, yogonaise en kaas. En eieren van de kippen van mijn opa."

2. En welke producten nooit?

"Wat ik bijna nooit in mijn voorraadkast heb liggen zijn chips en frisdrank. Ik ben een zoetekauw, dus voor mij liever chocola dan chips. En ik drink eigenlijk bijna alleen maar water en thee. Sowieso is alles met koolzuur niet echt aan mij besteed, daar krijg ik een opgeblazen buik van. Voor koffie moet je ook niet bij mij aankloppen.

Verder heb ik aardappelen en vlees ook niet standaard in huis. Ik eet het beide wel af en toe, maar zeker niet iedere dag. Soms vind ik (zoete) aardappel uit de oven wel lekker, maar mijn voorkeur gaat toch meer naar pasta, couscous of wraps. En vlees bij of door mijn maaltijd wissel ik af met ei, vis of ongezouten nootjes."

3. Wat zijn de gezondste ingrediënten die je zeker wekelijks eet?

"Groente en fruit eet ik iedere dag, steeds verschillende soorten. Soms blauwe bessen of frambozen door de kwark en ’s middags bijvoorbeeld een appel, sinaasappel, mandarijn of kiwi. Ook eet ik dagelijks volkorenproducten. Een volkoren boterham met 100% pindakaas is groot favoriet en een goed gevulde pasta staat ook regelmatig op het menu. Verder probeer ik wekelijks vis te eten. Tonijn uit blik en (gerookte) zalm vind ik vooral lekker."

4. Sla je wel eens een maaltijd over?

"Ontbijt, lunch en avondeten sla ik nooit over. De tijden kunnen wel verschillen per dag, maar altijd eet ik drie hoofdmaaltijden per dag. Tussendoor eet ik soms wel wat en soms niet. Als ik tussen de maaltijden trek heb, neem ik bijvoorbeeld een volkorencracker met kaas, een stuk fruit, wat snackgroente of een koekje."

5. Heb je 'een guilty pleasure' waarvoor we je 's nachts wakker mogen maken?

"’s Nachts mag je mij alleen wakker maken als er brand is of als er iets is met familie of vrienden. Ik vind heel veel dingen lekker, maar mijn nachtrust gaat voor. Als ik een 'guilty pleasure' moet noemen is dat zeker chocola. Dat eet ik overigens geheel zonder schuldgevoel. Op zijn tijd genieten van een stukje kan prima."

6. Hoe vaak eet je iets ongezonds?

"Eigenlijk eet ik iedere dag wel iets dat minder gezond is. Na een dag werken kan ik bijvoorbeeld echt genieten van een theetje met chocola op de bank. Nooit gelijk een hele reep, maar gewoon een klein stukje. Of een boterham met chocoladevlokken bij de lunch. Iedere dag heb ik wel zo’n klein verwenmomentje. En op z’n tijd haal ik een ijsje, eet ik een croissantje bij het ontbijt of neem ik een stukje taart op een verjaardag."

7. Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat?

"Alles met mate is mijn motto. Ga voor een gezonde basis met onder andere voldoende groente, fruit en volkorenproducten, met daarnaast ook ruimte voor dingen die iets ongezonder zijn. Gewoon niet te veel en niet te vaak. En probeer met aandacht te eten. Ga er voor zitten, neem de tijd. Zeker als je iets eet dat misschien wat minder gezond is, zoals een koek, wat chips of een pizza. Probeer er dan bewust van te genieten."

Pascalle Stijger is voedingsexpert en werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag.

Auteur