Wat eet voedingsdeskundige Leroy van de Ree zelf?

Expert Leroy van de Ree: 'Het draait om de juiste balans'

leroyvanderee
Tom Cornelissen

Tegenwoordig is er - vooral online - heel veel informatie te vinden over een gezonde leefstijl en voeding. De een na de andere niet onderbouwde hype komt voorbij. Voor de consument is het dan ook steeds lastiger om onderscheid te maken tussen zin en onzin. Daarom vragen we in deze rubriek: wat eet de expert zelf? Deze keer Nederlands populairste voedingsdeskundige Leroy van de Ree!

1. Welke producten heb je altijd in huis?

"In mijn keuken vind je áltijd een voorraadje havermout, walnoten en wat fruit uit de diepvries. Zo flans ik in een handomdraai een gezond ontbijtje in elkaar. Dubbele winst, want het smaakt niet alleen heerlijk, het is ook nog eens hartstikke gezond!"

2. En welke producten zal je bij jou in de kast niet vinden?

"Zoek je snoep? Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres! Geen zoetekauw, ik ben meer van de hartige snacks! Je maakt me wel helemaal blij met oude kaas en, geloof het of niet, een schaaltje naturel chips."

3. Welk gerecht zet je vaak op tafel?

"Ik maak vaak volkoren spaghetti met kipgehakt, spinazie, rode pesto en rivolo cherrytomaatjes. Een receptje dat ik ooit uit zo'n maaltijdbox bewaarde en een eigen draai aan gaf. Ik gebruik kant-en-klare pesto, binnen no-time heb je dan een voedzame maaltijd op tafel. Snel, gezond en vooral: supersmakelijk!"

4. Eet je weleens iets ongezonds?

"Nou en of! Hou je vast: mijn ultieme 'guilty pleasure' is een frikandel speciaal met curry. Wie had dat gedacht?"

5. Hoe vaak smokkel ik met iets ongezonds?

"Eerlijk is eerlijk, ik laat me weleens verleiden tot iets minder gezonds. Ik tel het niet op de vingers na, maar zo'n twee keer per week kan ik de verleiding niet weerstaan. Een heerlijk kaasplankje of wat naturel chips? Ja, graag! En die groene , echte Italiaanse, olijven? Daar mag je me zelfs voor wakker maken!"

6. Wat is je motto als het over gezonde voeding gaat?

"Voeding is zoveel meer dan alleen maar brandstof. Daarom zeg ik altijd: maak van gezond eten een gewoonte, maar vergeet vooral niet te genieten. Kies wat je écht lekker vindt. Eten omdat het 'zogenaamd' supergezond is, terwijl je het niet te pruimen vindt? Dat werkt niet. Het draait allemaal om de juiste balans."

Lees ook: Wat eet de sportdiëtist zelf?

Leroy van de Ree is voedingsdeskundige, oprichter van zijn succesvolle online platform Voedingsweetjes én auteur van zijn gelijknamige, onlangs verschenen boek. Met zijn boek Voedingsweetjes wijst Leroy je op snelle, informatieve en vrolijke manier de weg langs de supermarktschappen. Want hoe 'light' is light? En is brood een absolute no-go, of valt dit wel mee? We spraken hem eerder in een aflevering van onze podcast Gezond Gesprek. Luister hem hieronder terug.