Welk effect hebben zout en vet op jonge kinderen?

Getty Images

Vandaag was ik op de eerste verjaardag van mijn nichtje en ik heb mij verbaasd over hetgeen zij heeft gegeten. Helaas in de negatieve zin. Mijn nichtje heeft haar buikje voornamelijk gevuld met chips en witbrood. Ook dronk ze erg weinig. Nu weet ik dat dit voor iedereen, maar vooral voor een kind ongezond is.

Haar darmen zijn zich nog volop aan het ontwikkelen en het lijkt mij dat dit niet helemaal goed ontwikkelt als een kind veelvuldig dit soort voedsel te eten krijgt. Wat zijn de gevolgen voor haar ontwikkeling op de lange termijn? Kan zij problemen krijgen met haar stofwisseling? En kan dit zoutrijke en vette voedsel op zo'n jonge leeftijd ook al leiden tot hart- en vaatziekten?

Naam bekend op de redactie

Herman van Tinteren, kinderarts

Er is onder artsen wel het gezegde dat kinderen geen kleine volwassenen zijn. Hiermee wordt dan bedoeld dat kinderen op een andere, eigen manier lichamelijk functioneren. Datzelfde kan ook over voeding worden gezegd. Jonge kinderen hebben niet voor niets een heel ander voedingspatroon dan tieners of volwassenen.

Dat heeft ermee te maken dat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn en de behoefte aan voedingsmiddelen op die leeftijd sterk verschilt van de behoefte bij ouderen. De hapjes die aan peuters worden geadviseerd hebben niet voor niets een hele andere samenstelling dan de maaltijden van volwassenen.

Je kunt beter geen zout geven aan jonge kinderen. Dat vormt een grote belasting voor de nieren en bij geregeld gebruik kan het tot hoge bloeddruk leiden. Datzelfde geldt voor vetten. Een te grote hoeveelheid vet, zoals die bijvoorbeeld in chips, kan bij wekelijks eten tot overgewicht leiden. Zulke schadelijke effecten kunnen worden voorkomen door de adviezen, zoals die er voor kinderen voor gezonde voeding liggen, op te volgen.

Ongezond bestaan op latere leeftijd

Het probleem zit hem erin dat een kind niet meteen ziek wordt als het zout en vet eet, maar je zet op die manier wel de eerste stappen naar een ongezond bestaan op oudere leeftijd.

De gevolgen van fors overgewicht kunnen zich al op de tienerleeftijd voordoen. Denk hierbij aan problemen met gewrichten, schade aan de lever en diabetes type 2. Op latere leeftijd bestaat een risico op hart- en vaatziekten. Het is dus altijd verstandig om kinderen datgene te geven dat bijvoorbeeld via het consultatiebureau wordt geadviseerd en daarvan niet af te wijken.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.