'Ziekenhuismaaltijd op maat versnelt herstel'

Ziekenhuis
Getty Images

Ziekenhuismaaltijden afstemmen op het voedingspatroon van de patiënt versnelt het herstel en kan ziekenhuizen jaarlijks miljoenen euro’s besparen. In ondermeer het RadboudMC en Medisch Spectrum Twente wordt al gewerkt met flexibele voedingspatronen.

"Als een patiënt liever vijf kleine hapjes in plaats van drie grote maaltijden en liever een kroketje dan een sucadelapje voorgeschoteld krijgt, dan moet dit kunnen", meent Herold van den Berg van PinkRoccade Healthcare in Metro.

"In ziekenhuizen is 15 procent van de patiënten ondervoed", zegt Van den Berg, Business Unit Manager Food & Hospitality. Door ondervoeding zijn ziekenhuizen nu vaak anderhalve dag langer met een patiënt bezig. Door afscheid te nemen van het klassieke drie-maaltijden-per-dag-concept, kan dit volgens Van den Berg al deels voorkomen worden.

Eten op maat

"Geef de mensen eten waar ze trek in hebben, wanneer ze trek hebben en afgestemd op hun ziektebeeld. Zo heeft een kankerpatiënt die net een behandeling achter de rug heeft misschien geen zin in spruiten, aardappelen en een sucadelapje, maar lust hij wel een verrijkte aardbeienshake en vijf kleine hapjes over de dag. Door hiernaar te kijken eten zij uiteindelijk beter en kunnen ze eerder het ziekenhuis verlaten."

Voorkomen dat iemand reeds ondervoed het ziekenhuis binnenkomt, is volgens Van den Berg evenzo belangrijk. Ondervoeding kan leiden tot uitstel van een operatie en extra ligdagen. Hij pleit voor een voedingscheck voorafgaand aan de geplande opname, waarbij de voedingsbehoeften worden besproken.

"Iedere patiënt heeft een ander ziektebeeld en dus een andere voedingsbehoefte. Laat diëtisten twee weken van te voren al voedingsadviezen geven zodat ze aangesterkt binnenkomen. Dit kan ook levens redden."

Besparen

Niet alleen de patiënt, maar ook het ziekenhuis heeft hier baat bij. Het terugbrengen van de ligtijd door juiste voeding kan een ziekenhuis miljoenen euro’s besparen. De extra kosten van de extra ligdagen van ondervoede patiënten kunnen oplopen tot 700 miljoen per jaar, blijkt uit een inventarisatie van PinkRoccade Healthcare.

"Het aanpassen van het menu aan het patroon van de patiënt kost niets, als de voedingsbehoeften maar goed geregistreerd worden en de administratie op orde is. Wanneer ziekenhuizen erin slagen om de 15 procent ondervoede patiënten terug te brengen naar 14 procent, levert dat al een besparing op van tussen de 40 en 50 miljoen euro per jaar."

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Metro