woensdag, 16 juni 2021

Voedingscentrum raadt bietensap af

Bietensap is een hype onder duursporters omdat het je uithoudingsvermogen verbetert. Toch waarschuwt het Voedingscentrum voor een overdaad aan bietensap, omdat het hoge concentraties nitraat bevat.

Dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, legt uit waarom hij zich zorgen maakt over bietensapgebruik bij sporters. "Bij onderzoeken naar de effecten van bietensap die tot nu toe zijn gedaan, is  alleen gekeken naar de effecten op prestatie, maar niet naar de veiligheidsaspecten. Bij geconcentreerde bietensappen spreek je van hele hoge nitraatniveaus. Veel hoger dan wanneer je twee keer per week bieten eet, of andere nitraatrijke groentes zoals andijvie of sla."

"Met een bietensapkuur schiet je al gauw een heel end boven de veilige nitraatniveaus. Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet. En het is bekend dat een hoge dosis nitriet over een lange periode de gezondheid kan schaden. Nitriet kan namelijk weer omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen, zeker in combinatie met vis", aldus Peters.

Advies
Vanwege het gezondheidsrisico adviseert het Voedingscentrum al jaren om slechts twee keer per week nitraatrijke groente te eten, zoals andijvie, ijsbergsla en rode bieten en het niet te combineren met vis.

Stephan Peters: "Dat advies bestaat al een tijd. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat het advies misschien wat aan de strenge kant is. Daarom gaan we de adviezen waarschijnlijk wat bijstellen. Zodra dat gebeurd is, gaan we de nieuwe adviezen met iedereen delen. Maar dat neemt niet weg dat je echt uit moet kijken met bietensap of concentraten daaruit. Een sporter die 70 kilogram weegt krijgt met een paar slokken bietensap 800 milligram nitraat binnen, dat is meer dan drie keer zijn aanvaardbare dagelijkse inname."

Bron(nen):