Eeltknobbels

Getty Images

Een eeltknobbel is een zwelling van het bot of weefsel rondom het middenvoetsgewricht. Het ontstaat vaak bij overbelasting van het gewricht.

Om je lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen, werken de botten, pezen en bindweefsels in je voet, aan de onderkant van de grote teen, samen. Dit wordt het middenvoetsgewricht genoemd. Een eeltknobbel is een zwelling van het bot of weefsel rondom het middenvoetsgewricht. Het is een veel voorkomende voetafwijking die kan worden overgeërfd of kan optreden als gevolg van veelvuldig herhaalde druk op het gewricht.

Wanneer het bot opzwelt, wordt de grote teen naar binnen gedrukt, soms over de andere tenen heen, waardoor er een uitstulping aan de buitenkant van de voet ontstaat. Eeltknobbels kunnen ook voorkomen bij het kleine teengewricht. Dit wordt een bunionette genoemd.

Eeltknobbels kunnen in grootte en hevigheid verschillen. Ernstige eeltknobbels moeten vaak operatief worden behandeld. De meeste mensen hebben echter baat bij het dragen van zachte, buigzame schoenen en een orthese ter ondersteuning. Ook kun je het pijnlijke teengewricht met ijs koelen.

Auteur