Verwijder je eeltplekken

Smeren, raspen of laten zitten?

Getty Images

Wanneer de bovenlaag van je huid is verdikt, noemen we dat eelt. Eelt ontstaat door teveel druk en wrijving. Eigenlijk is het gewoon een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam.

Eelt vormt zich natuurlijk. Bij sommige mensen vormt er meer eelt dan bij anderen. Eelt is geelachtig van kleur. Het komt voor op de bal van de voet, de hiel en op of onder een teen. Verkeerde schoenen, extreme zweetvoeten of een afwijkende stand van je voeten zijn vaak de oorzaak.[ITEMADVERTORIAL]

Eelt verwijderen

Eelt is niets ernstigs en kan over het algemeen geen kwaad. Sommige mensen hebben er echter zoveel van, dat ze er pijn of kloven door krijgen. Of je vindt het gewoon storend, die grote gele plekken. In die gevallen kun je eelt door de pedicure laten verwijderen.

Zelf kun je tweemaal per week een voetenbad nemen. Het eelt wordt dan zacht. Daardoor kun je het makkelijk wegvijlen met een eeltvijl, -rasp of puimsteentje. Haal niet alles weg! Je voeten hebben namelijk een beschermingslaag nodig.

Ben je bang te veel eelt weg te halen of is je huid te gevoelig voor raspen of vijlen? Er zijn pleisters op de markt die de eeltlaag verwijderen of verdunnen, zogenaamde eelt verwijderpleisters.

De pleister moet enkele dagen blijven zitten. Nadat je de pleister hebt verwijderd, is het raadzaam om een voetenscrub te gebruiken. De korreltjes in deze scrubs zijn grover dan die in lichaams- of gezichtsscrubs. Daardoor verwijder je makkelijk de laatste restjes eelt.

Je kunt ook kiezen voor eeltcrème. Deze crème maakt de huid zacht en glad. Breng de crème twee keer per dag aan op de hielen en bal van de voet. Masseer het zachtjes in. Je moet de crème wel blijven gebruiken, anders wordt het eelt gewoon weer opnieuw gevormd.

Eelt voorkomen

Eelt kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je voeten er netjes en verzorgd uitizen. Neem twee keer per week een voetenbad van vijf minuten. Gebruik daarbij een verzorgend product, liefst speciaal voor voeten. Droog je voeten goed af en smeer ze in met een vettige crème. Zo blijven je voeten zacht en voorkom je pijnlijke kloven.

Auteur