maandag, 4 juli 2022

Een nagelbeugel of orthonyxie

Ingegroeide teennagel verhelpen

Teennagels kunnen soms een te bolle vorm krijgen. Dat kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeien in de huid. Met een simpele nagelbeugel van ijzerdraad of kunststof kunnen bolle teennagels weer mooi vlak en pijnvrij worden gemaakt.

Bolle nagels kunnen flink pijn gaan doen als de nagel diep in het nagelbed drukt. De hoeken en randen van de nagel kunnen op den duur ingroeien in de huid. Vooral bij mensen met diabetes en reuma bestaat de kans dat ingroeiende nagels tot nare complicaties leiden, zoals ernstige infecties. Gespecialiseerde pedicures kunnen een nagelbeugel plaatsen en de huisarts kan eventueel verwijzen naar een specialist, de podotherapeut. Die kan een eventueel ingegroeide nagelpunt verwijderen en de infectie verhelpen.

Orthonyxie

De pedicure of de podotherapeut kan door het plaatsen van een nagelbeugel de bolle nagel weer een mooie platte vorm geven. Daarmee wordt het ingroeien voorkomen. Deze techniek wordt orthonyxie genoemd. Nagelbeugels kunnen van speciaal ijzerdraad of kunststof zijn gemaakt.

Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De nagelbeugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn.

Resultaat

Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezelversterkt kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat.

Ingegroeide teennagels kunnen na verloop van tijd ontstaan door slecht passende schoenen of schoenen die de tenen te weinig ruimte geven. Voetbalschoenen en balletschoenen hebben wat dat betreft een slechte reputatie. De nagels  worden in het nagelbed gedrukt of groeien door zijwaartse druk uit de nagelwal. Vaak is het de nagel van de grote teen die de grootste krachten te verwerken krijgt.

Dieper in de nagelwal

Het verkeerd knippen van de nagels  is ook een veelvoorkomende oorzaak van ingroeien in de huid.  Als een nagel al pijnlijk in de nagelwal drukt wordt de nagelhoek vaak schuin afgeknipt. Dat verlicht weliswaar de pijn maar maakt het probleem volgens podotherapeuten alleen maar erger, omdat de nagel dan dieper in de nagelwal kan groeien. Knip de nagels recht af en laat de hoeken zo veel mogelijk intact. De nagelhoeken mogen niet ergens 'onzichtbaar' eindigen in de nagelwal; beter is het als de hoeken iets uitsteken. Nagels kunnen soms vreemde vormen hebben waardoor ze lastig te knippen zijn. Vraag dan eens een pedicure om advies over de beste wijze van knippen.

Trefwoorden: