Hoe kom ik van mijn hamertenen en eelt af?

Getty Images

Vanwege eeltvorming ga ik al jaren elke maand naar de pedicure. Nu heb ik aan mijn rechtervoet drie hamertenen. Ze krommen steeds meer en zorgen voor veel pijn, terwijl ik elke dag veel moet lopen op mijn werk. Hoe krijg ik er minder last van?

Anneke

Sepp Mortelmans, podotherapeut:

Zoals ik het begrijp, heb je vooral last van snelle eeltgroei op de voet en van de hamertenen.

Eelt

Allereerst de eelt. Eelt is altijd het gevolg van overdruk op de voet. Deze overdruk kan ontstaan door statiekafwijkingen in de voeten en tenen (zoals bij hamertenen) waardoor de druk onder voet anders verdeeld wordt. De huid gaat hierop reageren door eelt aan te maken. Doordat er eelt aangemaakt wordt, wordt de druk op die plek ook weer groter waardoor het steeds meer pijn gaat doen. De eelt laten verwijderen geeft dan goede verlichting vaak voor de pijnklachten.

Dit probleem valt echter niet zomaar op te lossen. Belangrijk is wel dat de druk onder de voeten zo optimaal mogelijk verdeeld wordt en dat de voet zo 'normaal' mogelijk kan bewegen. Je kunt altijd een afspraak maken met een podotherapeut bij jou in de buurt. Een podotherapeut beoordeelt de manier waarop je loopt en staat in combinatie met de afwijkingen in de voet in stand en beweging en probeert deze waar kan te corrigeren, waar nodig te ondersteunen.

Orthese

De hamertenen kunnen vaak ook overdrukklachten geven omdat je echt op de toppen van de tenen loopt. Deze kunnen eventueel ook ontlast worden door middel van een op maat gemaakte teenorthese. Ook hierbij kan de podotherapeut bekijken wat de opties zijn. In extreme gevallen, als niets helpt, kunnen de tenen ook chirurgische gecorrigeerd worden. Hiervoor moet je bij een orthopedisch chirurg zijn.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.