zondag, 14 augustus 2022

Hoe verminder ik artrosepijn in mijn voeten?

Een paar jaar geleden is er artrose geconstateerd in mijn beide voeten. Ik ben toen doorverwezen naar een podotherapeut die mij aangepaste zooltjes heeft aangemeten. Deze zooltjes hebben echter niet geholpen. Het probleem doet zich voor als ik schoenen draag, dan krijg ik na een uur of twee vreselijke pijn in de bal en in het middengedeelte van mijn voet. Ik heb duurdere platte schoenen gekocht die goed passen. Deze schoenen hielpen niet om de pijn te verzachten. Ik heb hiervoor zooltjes gekocht, maar helaas hielpen die ook niet. Mijn vraag is nu wat kan ik doen aan de pijn in mijn voeten?
Marga

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Helaas kan ik niet één, twee, drie een antwoord op jouw vraag geven. Artroseklachten in de voet kunnen namelijk heel complex zijn. Bij artrose wordt het kraakbeen afgebroken en gaat de kwaliteit van het kraakbeen langzaam achteruit waardoor stijfheid en pijn in de gewrichten kan ontstaan. Tevens kan er ook gewrichtsbeschadiging optreden. Hierdoor krijgen de verschillende voetgewrichten vaak een verminderde functie en gaat de hele voet anders bewegen en lopen om te compenseren.

Individuele beoordeling podotherapeut

Dit is echter bij iedereen met artroseklachten anders en zulke voeten dienen altijd individueel beoordeeld te worden. De podotherapeut beoordeelt de voetfunctie in combinatie met uw loopgedrag. Op basis daarvan wordt een individueel behandelplan opgesteld.

Vaak worden podotherapeutische zolen aangemeten om de druk te herverdelen en de voetfunctie zoveel mogelijk te ondervangen. Dit gaat vaak gepaard met een goed schoenadvies. Als u nog steeds last blijft houden, raad ik u aan om nogmaals een afspraak te maken om dit een keer te laten onderzoeken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.