Ik heb last van jeukende hakken. Wat kan ik hier tegen doen?

Getty Images

Ik heb heel veel last van ontzettend erge jeuk in mijn hakken. Het begint met kleine speldenprikjes en al snel wordt de jeuk erger en erger. Het is alsof er iets in mijn hakken zit, het voelt alsof er 'beestjes' in zitten. Normaal krabben helpt niet, ik pak een keiharde borstel of schuur over een mat. Ik heb er dagelijks last van. Overdag heb ik nog wat afleiding, maar als ik in bed lig word ik er stapelgek van. Heeft iemand dezelfde klachten, of weet iemand een oplossing voor dit probleem?

Frank

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Jeuk in de voeten/hakken kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook heel belangrijk om eerst te laten uitzoeken door een arts wat hiervan de oorzaak kan zijn. Hiervoor moet je dit eerst een keer door de huisarts laten onderzoeken.

Wel zijn er een paar tips die je kan proberen om de jeukklachten te verbeteren:

  • Zorg dat je huid niet te droog is: maak gebruik van een hydraterende crème en let er ook op dat je slaapkamer niet te droog is. Zorg er ook voor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt.
  • Leg een koel of koud compres op je huid, of kalmeer je huid in een voetenbad met lauw water voor het slapen gaan.
  • Let er ook op dat door het krabben, je je huid niet kwetst want hierdoor ben je kwetsbaarder voor infecties op je huid. Probeer krabben ook te vermijden, krabben maakt de jeuk vaak erger.
  • Kies voor milde en hypoallergene zeep: dit is beter voor de gevoelige huid.
  • Vermijd vaatverwijdende stoffen zoals koffie en alcohol: deze kunnen de jeuk versterken.

Dit zijn echter maar tips om de jeuk eventueel te verminderen, zoals hierboven gezegd is het natuurlijk belangrijk om de oorzaak te bepalen. Maak dus best een keer een afspraak met je huisarts.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is podotherapeut. Hij is specialist op het gebied van echografie en voetklachten ten gevolge van reuma. Je kunt hem vragen stellen over voetproblemen in het algemeen en zijn vakgebied in het bijzonder.