zondag, 28 februari 2021

'Mannen zijn behulpzamer bij vrouw op hoge hakken'

Het is niet het gezondst voor je voeten, maar als je als vrouw hulp nodig hebt van een man, kun je het beste hoge haken dragen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Zuid Bretagne in Frankrijk.

Onderzoeker Nicolas Guégen keek samen met zijn collega's naar hoe behulpzaam mannen waren bij vrouwen op hakken en op platte schoenen. De resultaten van deze studie publiceerde hij in Archives of Sexual Behavior.

Uiterlijk

Eerder onderzoek in verschillende culturen liet al zien dat lichamelijke kenmerken zoals lichaamsvorm en de stijl en kleur van kleren invloed hebben op het gedrag en oordeel van een man ten opzichte van een vrouw. Hoewel over het algemeen hoge hakken als sexy worden gezien, was er slechts één eerdere studie naar het effect van hoge hakken op het gedrag van mannen.

Daarom keek Guégen in verschillende experimenten naar het effect van verschillende soorten schoenen op de bereidheid van een man om een vrouw te helpen. In het experiment vroeg de vrouw aan mannen of ze een testje wilden invullen. Ook werd gekeken of de man een vrouw te hulp schoot wanneer ze haar handschoen liet vallen. Hoe hoger de hak, des te behulpzamer waren de mannen. Op het gedrag van andere vrouwen had de hakhoogte geen invloed. Uit het laatste experiment bleek dat mannen in een bar eerder met een vrouw gaan praten als zij hoge hakken draagt.

Loopje

"Schoenen met hoge hakken hebben een sterk effect op mannen", vat Guégen de resultaten samen. Volgens de onderzoeker bevestigen de resultaten eens te meer dat mannen zich heel erg focussen op lichamelijke kenmerken. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het effect wordt veroorzaakt door de hoogte van de hak of de verandering in de manier van lopen bij de vrouw.

Bron(nen):