Net getest: Voetreflexologie

Reflexpunten op je voeten

Getty Images

Onlangs was ik op een feestje en kwam toevallig het gesprek op alternatieve therapieën. Tot mijn verbazing bleek iemand met haar zoon naar Cranio Sacraal Therapie geweest te zijn en een ander ging regelmatig naar de osteopaat. Weer een ander ging voor vermoeidheidsverschijnselen langs de magnetiseur... Zo kwam ik op het idee om voetreflexologie eens te gaan proberen.

Voetreflexologie werd al meer dan 3000 jaar geleden toegepast in landen als Egypte, China en India. Toen al werd ontdekt dat via reflexpunten op de voeten, de organen van het lichaam op een positieve manier beïnvloed kunnen worden.

Verstoorde harmonie

De gedachte achter de methode van reflexologie is, dat 'ziek' zijn het signaal is van een verstoorde harmonie tussen de eenheid van lichaam en geest. In het lichaam hebben zich blokkades gevormd. Die kunnen worden opgeheven door massage, druk en warmtetoevoer.

Ik ging naar 'De praktijk voor natuurlijke geneeswijzen' van voetreflextherapeute Ria Bos voor een behandeling. Zij vertelde dat ze nooit de eerste keer meteen met behandelen van klachten begint, maar eerst een ontspanningsmassage geeft met een anamnese over de voeten. Pas verder in het traject zal de behandeling echt beginnen, gericht op klachten waar een cliënt mee komt of gevonden problemen na de anamnesemassage.

Na deze introductie werden eerst beide voeten gemasseerd, maar al snel ging de aandacht alleen naar de rechtervoet. Zij vertelde mij dat de rechtervoet staat voor ratio en de linkervoet voor gevoel.

Oude en nieuwe pijn

Voorafgaand aan de behandeling heb ik Ria niet verteld dat ik jaren last heb gehad van mijn schouders en nek. Door te wrijven aan de onderkant van mijn tenen aan de rechtervoet kan zij voelen dat ik regelmatig pijn heb gehad aan mijn nek en dat ik vaak last heb gehad van stijve schouders. Volgens de voetreflexologie zit 'oude' pijn in de rechtervoet en 'nieuwe' pijn in de linkervoet.

En inderdaad tegenwoordig heb ik van die kwalen niet veel last meer. In het midden van mijn rechtervoet voelt een en ander zeer stug aan: de drukpunten van de darmen. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat er zeker iets te voelen is aan de voeten over de rest van het lijf. Want al jaren heb ik de ziekte van Crohn.

De linkervoet is volgens Ria veel toegankelijker en minder stug. Daar is dan ook niet zo heel veel over te vertellen. De behandeling is verder heerlijk en voelt ontspannend aan.

Werkt het?

Ik voel me meer ontspannen dan toen ik binnenkwam. Maar of het echt werkt? Ik vind het lastig om een oordeel te geven. De dagen na de behandeling heb ik me niet anders gevoeld dan anders en heb ik geen bijwerkingen gehad.

Om de voetreflexologie echt te kunnen beoordelen, denk ik dat één behandeling niet genoeg is. Pas na meerdere keren zullen de effecten te merken zijn.

Prijzen voor een behandeling liggen ongeveer tussen de 25 en 50 euro. Er zijn veel zorgverzekeraars die (een deel) van de consultprijzen van therapeuten van de Landelijke Vereniging Natuurlijke Geneeswijzen (LVNG) vergoeden. Op www.lvng.nl vind je hier meer informatie over en vind je ook adressen van therapeuten in jouw buurt.

Auteur