Zijn slippers slecht voor je voeten?

Draag ze niet langer dan 2 uur per dag

Getty Images

Hakken worden hoger en hoger en veel vrouwen volgen deze trend. Dat hakken niet goed voor je voeten zijn en kunnen leiden tot voetproblemen is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat het lopen op te platte schoenen en het hele dagen lopen op slippers ook serieuze voetproblemen kan veroorzaken?

Slippers geven de voeten weinig bescherming. Als je slippers draagt, heb je een grotere kans op het krijgen van splinters. Mensen met diabetes kunnen beter helemaal geen slippers dragen, omdat kleine sneetjes kunnen leiden tot serieuze complicaties. Ook is de kans op blessures groter, omdat ze geen enkele steun bieden. Omdat slippers zo plat zijn en vaak geen voetbed hebben, kunnen ze problemen veroorzaken aan de knieën, heupen en de rug. Wil je toch slippers dragen? Doe dit dan niet langer dan twee uur per dag.

Ballerina's

In de zomer zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld: ballerina's. Comfortabel en lekker luchtig, maar omdat ze vaak net zo plat zijn als slippers kunnen ook deze problemen aan de knieën, heupen en rug geven. Wanneer je ballerina's wil aanschaffen, let er dan op dat er een goed voetbed in zit of schaf eventueel inlegzolen aan. Flatjes, zoals ballerina's ook wel worden genoemd, geven weinig steun en daardoor kunnen ze ook de pijnlijke voetaandoening plantaire fasciitis veroorzaken. Bij een plantaire fasciitis is het bindweefsel aan de onderkant van de voetzool ontstoken. Omdat de pijn die voortvloeit uit deze aandoening vooral in de hielstreek voorkomt, wordt ook wel gesproken over hielpijn.

Hakken

Schoenen met hoge hakken dwingen de voet in een onnatuurlijke positie waarbij er veel druk komt op de bal van de voet. Ook op de middenvoetbeentjes en de sesambeentjes staat bij het dragen van hakken veel druk. Te veel druk kan leiden tot irritatie rond de botten en de zenuwen. Wanneer er vaak hakken gedragen worden, kan dit leiden tot haarscheurtjes in de botten.

Alle hoge hakken verhogen de kans op verstuikte enkels. De meestvoorkomende is de zijwaartse, waarbij de voet naar een kant zwikt. Hierdoor stretchen de enkelbanden meer dan hun eigen lengte. Mensen die regelmatig hun enkel verstuiken kunnen hun banden beschadigen. Om het goed te laten genezen kun je het beste naar een fysiotherapeut gaan.

Plateauzolen en sleehakken

Schoenen met plateauzolen en sleehakken hebben vaak een onbuigzaam voetbed. Je voeten proberen dan te buigen, maar omdat het voetbed zo stijf is lukt dat niet. Als de zool bij de hak veel hoger is dan bij de tenen, kan dit ook veel druk op de middenvoetbeentjes veroorzaken. Wil je toch echt sleehakken dragen? Kies dan voor een model met een vlakke zool.

Puntige schoenen

Neem ook geen schoenen met een puntige neus. De hele voorkant van je voet wordt dan samengedrukt. Na verloop van tijd kan dit eeltknobbels, blaren en hamertenen veroorzaken. Sommige vrouwen kunnen zelfs blauwe plekken onder hun teennagels ontwikkelen door de constante druk.

Tot slot nog vier tips waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe schoenen:

  • Koop nooit te grote of te kleine schoenen.
  • Is de zool buigzaam, maar ook weer niet te flexibel?
  • Geeft de schoen voldoende steun?
  • Kies voor een schoen met een hak die niet hoger is dan 5 centimeter.

Auteur 
Bron 
  • WebMD