Van je droge hielen en hielkloven af

Voorkom problemen met een goede voetverzorging

Getty Images

Onze voeten verdienen meer aandacht en goede verzorging. Pijnlijke en vermoeide voeten kunnen van invloed zijn op hoe je je voelt. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie vrouwen last heeft van zeer droge hielen, dit kan leiden tot hielkloven.

Droge huid

Een droge huid heeft de natuurlijke capaciteit om vocht vast te houden verloren. De huid is daardoor minder elastisch of zelfs stug en beweegt niet meer mee met de bewegingen van je voet.

Hierdoor is de huid niet meer in staat om je gewicht op te vangen tijdens het staan of lopen. De druk die dan ontstaat kan er voor zorgen dat de huid barst.

Droge hielen herken je aan een harde, droge huid rond de rand van de hiel. De hielen kunnen er verkleurd uitzien met witte kloofjes of verticale barstjes.

Oorzaken

Hielkloven komen vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. Het komt meer voor bij vrouwen, omdat zij 's zomers vaak met open schoenen lopen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit.

Mensen met een staand beroep of overgewicht hebben ook vaker last van hielkloven. Er is dan sprake van meer druk op de hielen, omdat deze een groot deel van het lichaamsgewicht dragen. Ook diabetes en ouderdom kunnen een rol spelen.

Voetverzorging

Hielkloven kunnen soms ernstige en pijnlijke vormen aannemen en zelfs bloeden, geïnfecteerd of ontstoken raken. In dat geval kan je het beste een arts raadplegen. Minder ernstige vormen van hielkloven kun je met een goede voetverzorging zelf oplossen of ga eens langs bij een pedicure.

Het vijlen van droge hielen is een effectieve manier om deze droge ruwe huid te verwijderen. Er bestaan speciale vijlen voor de hiel, waarmee je de randen van kloven voorzichtig glad kunt schuren. Te veel vijlen kan er echter ook toe leiden dat kloven openspringen.

Een droge huid kun je het beste verzorgen door deze goed te hydrateren met een vochtinbrengende crème. Is je huid erg droog of heb je diepe kloven? Doe er dik crème op en wikkel je voeten vervolgens in plastic folie. Laat dit minstens een half uur zitten om de crème goed in te laten trekken. Herhaal dit zonodig een paar dagen achter elkaar. Er is ook speciale klovencrème voor de eeltige huid rond de hielen. Deze crèmes beloven na drie dagen zichtbaar resultaat en na zeven dagen een herstelde huid.

Door de huid van de voeten goed te blijven verzorgen, kunnen verdere problemen voorkomen worden.