zaterdag, 25 september 2021

Wat kan ik doen tegen een kalknagel?

Ik heb nu al heel lang last van kalknagels, maar niets helpt. Zelfs smeermiddeltjes niet. Ook ben ik al een paar keer bij de huisarts geweest. Ik heb wel een kuur met pillen gedaan, die hielp wel. Maar één nagel is toch zo gebleven. Die nagel is al een keer weggehaald, maar deze is weer slecht teruggekomen. Wat kan ik er nu tegen doen?
anoniem

Dick van Gerwen, dermatoloog:

Indien kalknagels niet goed reageren op antischimmelbehandelingen kan er sprake zijn van een schimmel als oorzaak van de kalknagel. Er zijn ook andere oorzaken voor kalknagels, zoals huidziekten als psoriasis of lichen planus.

Soms kan lokale druk door schoenen kalknagels veroorzaken, of kleine afwijkingen in de nagelwortel. Kortom: als kalknagels niet reageren op antischimmelbehandelingen, kan eventueel een stukje nagel verwijderd worden om op te sturen naar het microbiologisch laboratorium. Via kweek- of dna-onderzoek (PCR) kunnen ze kijken of er inderdaad sprake is van een schimmel.

Eventueel kan uw huisarts u doorsturen naar een dermatoloog voor een goede diagnose.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.