5 x de lekkerste stamppot recepten

Eindeloos variëren met aardappel en groente

Vrouw snijdt boerenkool om stamppot van te maken
Getty Images

Het is weer tijd voor stamppot! Met stamppotten kun je eindeloos variëren. In dit artikel onze vijf favoriete recepten op een rij. Welke ga jij het eerste proberen?

Koolhydraatarme stamppot

Stamppot bestaat normaal gesproken voor het grootste deel uit aardappelen. Hierdoor bevatten ze redelijk veel koolhydraten. Door voor meer groenten te kiezen en minder aardappelen zorg je voor minder koolhydraten in je stamppot. Je kunt ook je aardappelen helemaal vervangen. Bijvoorbeeld door pastinaak of knolselderij. Klik hier voor drie variaties koolhydraatarmere stamppotten!

Spinaziestamppot

Spinazie kun je natuurlijk prima het hele jaar door eten, maar in de herfst en winter is een spinaziestamppot op zijn lekkerst. Breng de stamppot op smaak met een ui en een teentje knoflook en wat kruiden. Scheutje room erover en smullen maar.

Stamppot van snijbonen en witte bonen

Deze stamppot wordt ook wel 'blote billetjes in het gras' genoemd. Een heerlijke stamppot van aardappel, snijbonen en witte bonen. Lekker met een gehaktbal, een gebakken speklapje of een stukje rookworst, liefst biologisch. Maar zonder vlees kan ook: door de witte bonen bevat de stamppot al voldoende eiwit. De bonen zijn een prima vleesvervanger.

Heerlijke hutspot

Deze klassieke stamppot mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje met stamppotten. Wie is niet met hutspot opgegroeid? Zo maak je het!

Hete bliksem

En tot slot: hete bliksem. Een supereenvoudig recept en echt een klassieker. Een heerlijk aardappelgerecht met frisse appels. Kijk wel goed uit dat je je mond niet verbrandt! Dit gerecht heet namelijk niet voor niks hete bliksem. De appels blijven vrij lang heet.

Auteur 
  • Ilona Meernik