Boekweitpizza met - citroen-basilicumpesto & geitenkaas

Getty Images

Voor drie middelgrote pizza's.

Ingrediënten

  • Voor de bodem:
  • 125 g boekweitmeel
  • 70 g bruin rijstmeel
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 ei
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1,8 dl amandelmelk
  • 3 el olijfolie
  • Voor de citroen-basilicumpesto:
  • 4 flinke handen verse basilicumblaadjes
  • 50 g pijnboompitten
  • 50 g versgeraspte pecorino
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • 1 el vers citroensap
  • 90 ml extra vergine olijfolie
  • 1 el knoflookolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Voor de topping:
  • 1 courgette, in dunne plakken geschaafd
  • 4 flinke handen verse spinazie of jonge koolbladeren
  • 125 g stevige geitenkaas, in plakken
  • 30 g geraspte pecorino

Bereiding

De textuur van deze pizzabodem heeft iets weg van cakebeslag, maar ik hoop dat je verrast wordt door hoe lekker hij is. Met deze ingrediënten houd je iedereen voor de gek en krijg je een heerlijke glutenvrije pizzabodem. Denk aan dun, lekker, kruidig deeg bedekt met een laagje citroen-basilicumpesto en belegd met verse groene blaadjes.

Doen

Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel over drie bakplaten een flinke eetlepel olijfolie en smeer de platen ermee in.

Maak eerst de pesto. Doe het basilicum, de pijnboompitten, de kaas, de citroenrasp en het citroensap in de kom van een keuken-machine en maal ze tot een grof geheel. Voeg de olijfolie en de knoflookolie toe en maal tot alles gemengd en glad is. Voeg zout en peper naar smaak toe en zet de pesto apart.

Doe de droge ingrediënten voor de bodem in een grote kom en meng ze. Maak in het midden een kuiltje en breek het ei erin. Meng het ei samen met de ahornsiroop door de droge ingrediënten en voeg dan langzaam de melk toe, terwijl je blijft roeren tot alles is gemengd. Schep lepels van het mengsel op de bakplaten om drie pizza’s te maken. Gebruik een spatel om het uit te spreiden tot -cirkels of rechthoeken van ongeveer 1 cm dik.

Bak de pizzabodems ongeveer 10 minuten, tot ze heel lichtbruin zijn (ze moeten gaar zijn, maar nog niet echt knapperig). Besmeer ze met de pesto (misschien heb je niet alles nodig) en verdeel de -spinazie, de courgette en de kazen erover. Bak de pizza’s nog 7-10 -minuten, tot de randen goudbruin zijn en de kaas is gesmolten.

Dit recept komt uit De FODMAP vriendelijke keuken van Emma Hatcher.

Auteur