vrijdag, 24 januari 2020

Curried zoete aardappelsoep

Voorgerecht voor twee, of tussengerecht voor vier personen
Aantal personen:
2-4
Ingrediënten:
  • 700 g zoete aardappelen, geraspt (of in kleine blokjes)
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 1 cm verse gember, fijngehakt
  • 1 à 2 eetlepels rode currypasta
  • 1 l kokosmelk
  • Klein bosje koriander, blaadjes en steeltjes grofgehakt
  • 1 limoen, sap en rasp (rasp als topping)
  • Olijfolie
  • Toppings zoals op de foto: kokosroom, limoenrasp, kokosvlokken, gebakken uitjes, korianderblaadjes

Bereiding

  1. Gebruik een grote braadpan en voeg een flinke scheut olijfolie toe, fruit de uitjes en knoflook. Bak vervolgens de gember een minuutje mee. Voeg de currypasta toe en roer even goed door.
  2. Voeg de geraspte zoete aardappel toe en meng alles goed door elkaar. Voeg de grofgehakte koriandersteeltjes toe. Schenk de kokosmelk erdoor, breng aan de kook en laat ongeveer 10 à 15 minuten pruttelen.
  3. Pureer de zoete aardappel als hij gaar is met de staafmixer en breng op smaak met limoensap en zout.
  4. Verdeel de soep over 2 kommen en voeg naar keuze verschillende toppings toe.

Mooi patroon

Houd wat kokosroom apart en doe deze in een portioneerfles met een dunne mond (of een lege ketchupfles) en maak verticale strepen op de soep. Trek met een statéprikker langzaam een aantal keer door de soep, van boven naar beneden. Je krijgt nu je eerste patroon, om nog meer effect te krijgen herhaal je dit laatste in tegenovergestelde richting. Tussen de vorige strepen in. Hier kun je eindeloos mee variëren. Voor een 'spinnenweb' maak je een grote stip in het midden en vervolgens twee cirkels. Trek de satéprikker vanuit de stip naar buiten. Herhaal dit totdat je tevreden bent over je spinnenweb.

Dit recept komt uit het kookboek Zoete aardappel van Colette Dike, een uitgave van uitgeverij Becht.