Franse stamppot met bloemkool, olijven en kip

Getty Images

Met stamppotjes kun je oneindig variëren, probeer deze Franse stijl eens.

Aantal personen 
2
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 500 gram aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine rode peper
  • 1 bosuitje
  • 5 olijven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kipfilet
  • peper, paprikapoeder
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ca. 100 ml (groente)bouillon met minder zout
  • tijm

Bereiding

  1. Maak de bloemkool schoon.  Verdeel hem in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
  2. Schil de aardappelen en kook ze 15 minuten in weinig water.
  3. Voeg de bloemkool toe en kook het geheel verder gaar.
  4. Maak de ui, de knoflook, de peper en het bosuitje schoon.
  5. Snijd de ui en de knoflook in snippers en de peper en het bosuitje in ringetjes.
  6. Halveer de olijven.
  7. Fruit de ui en de knoflook in de olie zacht. Smoor de peper mee.
  8. Snijd de kipfilet in dunne repen en bestrooi ze met peper en paprikapoeder. Bak de kipreepjes in de hete margarine in 5 minuten gaar en bruin.
  9. Giet de aardappelen met de bloemkool af en stamp het grof.
  10. Schep er het uimengsel door met de ringetjes bosui en de olijven.
  11. Maak de stamppot eventueel wat smeuïg met hete bouillon.
  12. Maak de stamppot op smaak met wat tijm. Schep de kip erop.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon en margarine.

Ingrediënten over?

Bosuitjes:
Gebruik de rest van de bosuitjes gesnipperd op brood, door de soep of in een salade. Bewaar bosuitjes maximaal 1 week in de koelkast.

Voedingswaarden

Energie 
520kcal
Eiwit 
30 gram
Koolhydraten 
50 gram
Vezels 
10 gram
Vet 
20 gram
Verzadigd vet 
4 gram
Zout 
700 milligram
Auteur