vrijdag, 4 december 2020

Gepofte aardappel met kruidensaus, sperzieboontjes en tofu

Een lekker vegetarisch recept voor de zaterdag.

Ingrediënten

  • 2 grote aardappelen
  • 1 sjalotje
  • 4 takjes peterselie
  • 1 kleine augurk
  • 1 theelepel mosterd
  • 5 eetlepels halfvolle yoghurt
  • 400 gram sperziebonen
  • 5 sprietjes bieslook
  • 150 gram gekruide tofublokjes
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding

  1. Was de ongeschilde aardappelen goed en dep ze droog.
  2. Prik met een vork enkele gaatjes rondom in de aardappelen. Dit om te voorkomen dat de aardappelen door stoomvorming openbarsten.
  3. Leg de aardappelen op een plat bord in de magnetron. Laat de aardappelen op de hoogste stand gaar worden. Reken per aardappel op 6-8 minuten. Keer ze halverwege de tijd een keer om. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Laat de aardappelen nog enkele minuten nagaren.
  4. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in weinig water in ca. 8 minuten gaar.
  5. Pel het sjalotje en snijd het heel fijn.
  6. Was de peterselie en de bieslook en knip het klein.
  7. Hak de augurk klein.
  8. Meng de sjalot, de peterselie, de bieslook, de augurk en de mosterd door de yoghurt.
  9. Bak de tofublokjes in de margarine bruin.
  10. Maak met een vork het aardappelkruim wat los. Serveer de aardappelen met de kruidensaus, tofu en sperzieboontjes.

Extra informatie

In oven of op de barbecue: Snijd de aardappelen kruisgewijs iets in. Leg elke aardappel met de insnijding naar boven op een stuk aluminiumfolie. Vouw het folie zorgvuldig dicht. Pof de aardappelen in een hete oven of in de hete as van de barbecue of open haard in ca. 40-50 minuten gaar. Controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Of kook de aardappelen eventueel eerst in 15 minuten bijna gaar. Pof ze dan in aluminiumfolie nog 10 minuten op de barbecue.

Ingrediënten over?

Augurken:
Gebruik een schone vork om augurken uit de pot te nemen. Dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. Een geopende pot augurken is in de koelkast nog ongeveer een maand houdbaar.

Aantal personen

4

Bereidingsduur

30+ minuten
Bron(nen):
Energie
430 kcal
Eiwit
20 gram
Koolhydraten
50 gram
Vet
15 gram
Verzadigd vet
3 gram
Vezels
10 gram
Zout
0,3 gram