Hartig en fris: taco's met chili verde en varkensvlees

Voedzaam, gezond én lekker

Taco met vhili verde en varkensvlees
Holy Taco!

Hou je van hartig én fris? Deze taco’s met chili verde met varkensvlees zijn een smaakvolle variatie op de klassieke taco. Het vlees wordt langzaam gegaard in een groene saus van tomatillo’s, groene pepers en kruiden, waardoor het heerlijk mals wordt. Voedzaam, gezond én lekker.

Voor 12 taco's

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 1 kg varkensschouder zonder bot, in stukjes van 4 cm gesneden
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl gebroken zwarte peper
  • 1½ tl gemalen komijn
  • 1½ tl gemalen koriander
  • 1 laurierblaadje
  • Een paar takjes gehakte koriander

Verde-saus

  • 1 grote ui, in kwarten gesneden
  • 4 verse poblano-pepers, doormidden gesneden, zonder steeltjes en pitjes
  • 4 verse groene jalapeñnos, doormidden gesneden, zonder steeltjes, de helft van de pitjes verwijderd
  • 500 g tomatillo's, zonder omhulsel, afgespoeld
  • 4 grote tenen knoflook, gepeld
  • 1½ tl gedroogde Mexicaanse oregano of gedroogde marjolein
  • 500 ml kippenbouillon

Om te serveren

  • 24 warme maistortillas*
  • Verkruimelde queso fresco of milde feta
  • Gehakte koriandernlaadhes
  • 12 limoenpartjes
  • 250 g bruine of zwarte bonen
  • 400 g gekookte rijst

     

*Bij taco's met een natte, stoofpotachtige vulling ('guisado'), zoals deze, worden vaak twee tortilla's als basis gebruikt, in plaats van één.

Bereiding

Verwarm de ovengrill voor op een gemiddelde temperatuur.

Voor de verde-saus: leg ui, chilipepers, tomatillo's en teentjes knoflook en rooster ze 10-15 minuten. Draai ze intussen een keer om en rooster tot ze zacht en licht verkoold zijn. Haal alles, behalve de pepers, uit de oven, roer door de kippenbouillon en zet weg. Leg de chilipepers in een schaal en dek die af met plasticfolie, zodat ze 10 minuten kunnen stomen. Pel de pepers dan, meng ze in stukjes door de saus en gooi de schillen weg. Zet weg.

Verhit de olijfolie in een grote gietijzeren pan met deksel op een gemiddelde temperatuur. Bak het vlees in 4-5 porties aan tot het mooi bruin is.

Doe dan al het vlees weer in de pan. Voeg zout, peper, gemalen specerijen en laurierblad toe en giet het merendeel van de verde-saus erbij. Roer alles goed door elkaar en laat dit 2½-3 uur sudderen tot het vlees gaar en de saus gereduceerd is. Roer vlak voor het serveren de korianderblaadjes door het vleesmengsel.

Leg voor het serveren twee warme tortilla's op elkaar en schep er wat chili verde, kaas en koriander op. Serveer direct met een limoenpartjes, rijst en bonen en schep de rest van de verde-saus over de rijst.

Dit recept komt uit Holy Taco! Zin in een Mexicaanse taco? In dit boek leer je de lekkerste en meest originele combinaties creëren. Ontdek alles over de belangrijkste ingrediënten, van bloemsoorten en chilipepers tot kaas en smaakmakers. Leer hoe je je eigen tortilla's, bijgerechten en salsa's maakt en laat je inspireren door de lekkerste recepten. Uitgeverij Deltas, € 24,95.

 

Auteur 
Bron 
  • Holy Taco!