Hoe maak je pompoenlasagne?

Comfortfood voor het weekend

Pompoenlasagne
Puur Gezond

Lasagne, maar dan anders dan anders: met flespompoen en ricotta. Een topcombinatie! Wanneer ga je deze versie bereiden?

Aantal personen 
4
Voorbereidingstijd 
20 minuten
Bereidingsduur 
1 uur 20 minuten

Ingrediënten

  • 1,2 kilo flespompoen
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels olijfolie, plus extra voor invetten
  • ¼ theelepel gedroogde chilivlokken
  • bosje verse salie
  • ¼ theelepel versgemalen nootmuskaat
  • 400 gram ricotta
  • 1 middelgroot ei
  • 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 125 gram lasagnebladen
  • 100 gram ongezouten boter
  • 2 eetlepels gehakte walnoten
  • snufje zout
  • ovenschaal (inhoud 1 liter, ingevet)

Bereiding

Pompoen is supergezond, bevat weinig calorieën en zit boordevol vezels. Deze groente past dan ook perfect in een gezond voedingspatroon. Daarnaast is pompoen ook rijk aan vitamine C en E. En je kunt eindeloos variëren met pompoen: denk aan een heerlijke soep, pompoenpannenkoekjes, quiche of pompoenrisotto. Of maak deze heerlijke - anders dan anders - lasagne eens! Voor dit recept gebruik je het best een flespompoen. Deze smaakt zoet en nootachtig.

Zo maak je pompoenlasagne

  • Verwarm allereerst de oven voor op 190 °C.
  • Maak daarna de flespompoen schoon en snij deze in stukken van ongeveer twee centimeter. Pel de ui en snij deze in gelijke ringen. Verdeel de stukken pompoen en de uienringen over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel de pompoen en uien met de olie en bestrooi met de chilivlokken. Hussel nu alles door elkaar.
  • Rooster 35 minuten tot de pompoen heel zacht is. Zet apart om licht af te koelen.
  • Ris 12 blaadjes van de salie en houd deze apart. Ris de overige blaadjes van de salie en hak deze vervolgens fijn.
  • Pureer de pompoen in een keukenmachine tot een gladde puree. Schep in een kom en roer er de gehakte salie erdoor. Voeg een snuf versgemalen nootmuskaat toe en roer alles door.

Dit is een recept van PuurGezond.

Tip

Gebruik in plaats van 'gewone' lasagnebladen een volkoren variant. Lasagnebladen van volkoren vullen beter en bevatten meer vezels. Dus dat is beter voor je spijsvertering en stoelgang en helpen je darmen gezond te houden.

Auteur