Lasagne met gegrilde groente en broccolipuree

Getty Images

Een heerlijk hoofdgerecht bij een vegetarisch kerstmenu.

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • 1 venkelknol
  • 400 gram broccoli
  • 1 aubergine
  • 2 (rode) uien
  • 50 gram zwarte olijven
  • 2 eetlepels olie
  • 200 gram vegetarisch gehakt of tofureepjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • Basilicum
  • 6 volkoren lasagnebladen
  • Ca. 100 ml halfvolle melk
  • 25 gram gepelde walnoten
  • 2 eetlepels geraspte kaas 30+ belegen

Bereiding

  1. Maak de groente schoon. Bewaar het fijne venkelgroen.
  2. Verdeel de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes.
  3. Snijd de venkel in dunne plakken, de aubergine in dunne plakken en 1 ui in plakken. Snijd de andere ui in snippers.
  4. Druppel een beetje olie over de venkel, aubergine en de plakken ui.
  5. Gril deze groente in een hete grillpan of onder de grill in ca. 6 minuten gaar en goudbruin.
  6. Fruit de gesnipperde ui in de rest van de olie glazig.
  7. Bak het vegetarisch gehakt kort mee en pers er 1 teentje knoflook boven uit.
  8. Voeg de tomatenblokjes, wat peper en basilicum toe. Laat de saus 10 minuten sudderen.
  9. Kook de lasagne volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  10. Kook de broccoli in weinig water gaar.
  11. Pureer de broccoli met het andere teentje knoflook en de melk met een staafmixer of in de keukenmachine tot puree.
  12. Warm de broccoli nog even goed door.
  13. Hak de walnoten grof.
  14. Knip het achtergehouden venkelgroen fijn en meng het met de walnoten en de kaas.
  15. Halveer de bladen lasagne.
  16. Leg op 4 borden een half vel lasagne en schep er wat saus over. Leg er gegrilde groente op.
  17. Herhaal dit met nogmaals lasagne, saus en groente en dek af met de rest van de lasagne.
  18. Strooi er het walnoten- kaasmengsel over. Schep de broccolipuree er naast.

Ingrediënten over?

Geraspte kaas:
Bewaar een restje geraspte kaas in een goed gesloten verpakking maximaal 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

Voedingswaarden

Energie 
400kcal
Eiwit 
25 gram
Koolhydraten 
35 gram
Vezels 
10 gram
Vet 
15 gram
Verzadigd vet 
3 gram
Zout 
1100 milligram
Auteur