Makkelijke kimchi

Getty Images

Er zijn gerechten die makkelijker zijn dan kimchi. Maar als je een pot kruidig geurende kimchi op je aanrecht hebt staan, heb je wel het idee dat je écht gezond bezig bent. Verder is het stiekem gewoon hartstikke lekker en een prima manier om dagelijks een hap probiotische bacteriën binnen te krijgen.

Aantal personen 
10 porties
Bereidingsduur 
20 minuten (plus 2 tot 5 dagen)

Ingrediënten

  • 1 flinke Chinese kool
  • 1/2 rettich
  • 1 bos lente-uitjes
  • 1 grote wortel
  • 2 stevige (niet al te rijpe) kiwi's
  • 1 bos rucola
  • verse knoflook (minimaal hele bol)
  • een flink stuk verse gember (100 g)
  • 2-4 el grove rode peper vlokken (of verse hete rode peper fijngehakt)
  • vissaus (Nam pla)
  • (grijs) zeezout
  • 20 g palmsuiker

Bereiding

Maak de kool schoon en snijd hem in stukjes. Bedek de bodem van een grote pan met kool en strooi er een handje zout over. Leg er weer een laag kool overheen, weer zout. Herhaal tot de kool op is. Dek het af met een bord en zet daar een gewicht op.

Na een middagje is de kool geslonken en staat die als het goed is onder zijn eigen vocht. Spoel de kool af tot het nog licht zout proeft.

Snijd de de wortel, rettich en gember en julienne (dat betekent in fijne reepjes). Snijs de lente-uitjes in ringetjes en de rucola klein. Schil de kiwi's en snijd in dobbelsteentjes. Maak de knoflook schoon en hak die in grove stukken.

Meng alles met de kool. Nu ga je de kimchi op smaak brengen met knoflook/gember/rode peper/vissaus. Proef tijdens het mengen: als je hem nu al als salade zou willen eten, is het goed. Let op: de kimchi wordt (veel) pittiger naarmate hij verder fermenteert!

Stop alles in een afsluitbare pot of bak. Stevig aandrukken. Zet de kimchi helemaal onder water met een zoutoplossing (20 gram op 1 liter water).

Let op: sluit de pot niet (luchtdicht) af! Er vormen zich gassen en de druk kan behoorlijk oplopen. Laat het deksel dus op een kiertje.

Laat de pot 2 tot 5 dagen op het aanrecht staan. Af en toe even ruiken of proeven of het fermentatieproces opgang is gekomen: het ruikt dan fris zuur en smaakt een beetje prikkelend op je tong. Is dat gelukt, dan bewaar je het verder in de koelkast.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'De poepdokter bakt ze bruin'.

Auteur