woensdag, 18 september 2019

Nieuwe aardappelen en uien in de oven

Zo zet je met weinig ingrediënten iets lekkers op tafel.
Aantal personen:
2
Bereidingsduur:
30+ minuten
Ingrediënten:
  • 500 gram uien
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 500 gram aardappelen
  • 1 bosuitje
  • peper
  • Tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • 1 (oude) volkoren boterham
  • 150 gram mager rundergehakt
  • gehaktkruiden zonder zout

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 175 °C.
  2. Pel de uien en snijd ze in ringen. Snijd een stukje heel klein en houd dit apart.
  3. Fruit de uienringen in de helft van de margarine goudgeel.
  4. Schil de aardappelen en schaaf of snijd ze in dunne plakken.
  5. Maak het bosuitje schoon en snijd het ringen.
  6. Doe de uienringen in een ovenvaste schaal en bestrooi ze met peper.
  7. Schik de plakjes aardappel erop.
  8. Strooi er de ringetjes bosui, peper en tijm over en voeg de laurier toe.
  9. Los het stukje bouillontablet op in 200 ml water.
  10. Giet de bouillon over de aardappelen en laat het geheel in de hete oven in ± 50 minuten gaar worden.
  11. Scheur het brood in stukjes en week het in wat water.
  12. Maak het gehakt aan met het brood, de achtergehouden ui en gehaktkruiden. Vorm er kleine balletjes van.
  13. Bak de gehaktballetjes in de rest van de margarine in 10 minuten gaar en bruin. Geef ze bij de ovenschotel.

 

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine en bouillon.

Ingrediënten over?

Aardappelen:
Bewaar aardappelen op een donkere koele plaats. De beste temperatuur ligt tussen 4 en 7° C. Door te veel licht worden ze groen en ontstaat de giftige stof solanine. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. Verwijder deze uitlopers en snijd het plekje er goed uit.

Voedingswaarde per persoon

Energie:
575 kcal
Eiwit:
25 gram
Koolhydraten:
65 gram
Vet:
20 gram
Verzadigd vet:
5 gram
Vezels:
10 gram
Zout:
0,6 gram