dinsdag, 2 juni 2020

Preisoep met salie

Aantal personen:
4
Ingrediënten:
  • 4 middelgrote preien
  • 2 tl olijfolie extra vergine
  • 2 vastkokende aardappelen, zoals Yukon Gold, in blokjes van 1 cm
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 el paarse of gewone salie, grof gehakt
  • 4 el droge witte wijn
  • 1 l groentebouillon
  • 4 el tijmtakjes, grof gehakt
  • 300 g gekookte cannellinibonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1-2 el versgeperst citroensap
  • pesto
  • knapperig brood
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Snijd het witte en groene deel van de preien in ringen en spoel ze in een vergiet grondig af.

Verhit de olijfolie in een grote pan op matig vuur. Doe de prei met een snufje zout en peper erin.

Roer en fruit de preiringen circa 2 minuten tot ze zacht worden. Voeg de aardappelen en nog flink wat zout en peper toe en bak alles 2 minuten tot de aardappelen zacht beginnen te worden.

Doe de knoflook en salie erbij en bak alles nog 1 minuut. Roer de witte wijn erdoor en verhit hem 1 minuut. Voeg de groentebouillon en tijm toe.

Zet het vuur laag en laat het circa 18 minuten zachtjes pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Voeg de cannellinibonen pas de laatste 5 minuten van de kooktijd toe. Doe het citroensap erbij, proef en voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.

Serveer de soep met pesto en het knapperige brood erbij.

Dit recept is afkomstig uit Het love & lemons kookboek.