maandag, 23 mei 2022

Spinazie-ricottalasagne

Met slechts vijf ingrediënten kun je echt heel lekkere dingen maken. Deze lasagne bijvoorbeeld. Als je het resultaat ziet (en proeft!) denk je dat het een culinair hoogstandje is. In de categorie comfortfood.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 600 g verse spinazie
  • 350 g ricotta
  • 4 lasagne bladen
  • 100 g Grana Padano

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pers de knoflook en bak in een scheutje olie 2 minuten aan in een koekenpan op laag vuur.

Zet het vuur nu halfhoog en voeg beetje bij beetje de spinazie toe, tot alles goed in de pan past en geslonken is. Dit duurt zo’n 10 minuten.

Roer ondertussen de ricotta samen met een flinke snuf peper en zout los met een vork in een kommetje.

Doe de spinazie in een zeef en druk er met een lepel zo veel mogelijk vocht uit.

Schep in een kom, bestrooi met wat peper en zout en roer door met een vork.

Verdeel de spinazie in 3 gelijke hoopjes en verdeel het eerste hoopje over de bodem van een ovenschaal. Leg hierop 2 lasagnebladen.

Verdeel hier vervolgens het tweede laagje spinazie over.

Voeg nu de helft van de ricotta toe en dek af met de overige 2 lasagnebladen.

Maak de lasagne af met het derde laagje spinazie, de tweede helft van de ricotta en ten slotte een laagje geraspte Grana Padano.

Zet de schaal in de oven en bak in zo’n 30 minuten goudbruin en gaar.

Laat een kwartier staan zodat de lasagne wat steviger wordt, snijd dan aan.

Tips

  • Deze lasagne maak je de avond van tevoren óf diezelfde ochtend, maar je bakt hem nog niet af. Bewaar ‘m in de koelkast en schuif hem ’s avonds de oven in.
  • Een afgebakken en afgekoelde lasagneschotel kun je prima invriezen. Snijd de lasagne in stukken en bewaar in diepvriesbakjes in je vriezer. Zin in een stuk lasagne? 10 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden) en hij is ready to eat.

Dit recept is afkomstig uit 'Chickslovefood: Het meal planning-kookboek'.

Foto: Harold Pereira

Aantal personen

2

Bereidingsduur

50 minuten
Trefwoorden: