Rokerig en licht pittig

Zin in iets kruidig en toch licht? Deze taco’s met kip tinga zijn een echte smaakexplosie. De malse kip wordt gestoofd in een saus van tomaat, ui en chipotle, waardoor je een rokerige, licht pittige vulling krijgt.
Voor 12 taco's
Ingrediënten
- 4 kipfilets, zonder vel (ongeveer een kilo)
- 1 laurierblad
- 1 teentje knoflook, gepeld en geplet
Tingasaus
- 2 tl olijfolie
- 1 grote ui, in stukjes gesneden
- 2 grote tenen knoflook, gepeld en geplet
- 1 tl gedroogde Mexicaanse oregano of gedroogde marjolein
- 1 tl gemalen komijn
- 60 ml bewaard kookvocht van de kip
- 2 x 400 g tomatenblokjes (blik)
- 4 chipotle-pepers in adobosaus, fijngehakt, plus 2 el saus
Om te serveren
- Crema Mexicana, zure room of crème fraîche
- 12 warme maistortilla's
- Verkruimelde queso anejo-kaas of feta
- 3 radijsjes, in dunne plakjes
- Ingemaakte rode ui
- Verde groene jalapeño, in plakjes
- Limoen om uit te persen
Bereiding
Leg de kipfilets in een pan met deksel met het laurierblad en de knoflook en giet er koud water over tot ze onderstaan. Verhit de pan op een hoge temperatuur, breng het water aan de kook en laat het 1 minuut koken. Zet het deksel op de pan en zet het vuur uit. Kaat de kip zo 15-20 minuten langzaam garen. Haal de pan van het vuur.
Snipper de kip als ze voldoende is afgekoeld en zet het vlees wek. Bewaar 60 ml van het vocht voor de tingasaus.
Voor de tingasaus: doe de olie in een pan op een gemiddelde temperatuur. Voeg de stukjes ui toe en bak ze 5-7 minuten tot ze doorzichtig en zacht zijn. Voeg dan knoflook, oregano en komijn toe en bak alles nog een minuut. Voeg het bewaarde vocht van de kip toe, samen met de tomaten, chipotle-pepers en adobosaus. Voeg de stukjes kip toe en laat alles 8-10 minuten sudderen tot de saus iets dikker is geworden. Kruid naar smaak met zeezout en zwarte peper.
Druppel om te serveren wat crema op een warme tortilla en leg daar kip tinga, kaas, radijs en ingemaakte ui op. Maak het af met een paar plakjes jalapeño en een scheutje limoensap. Serveer direct.
Dit recept komt uit Holy Taco! Zin in een Mexicaanse taco? In dit boek leer je de lekkerste en meest originele combinaties creëren. Ontdek alles over de belangrijkste ingrediënten, van bloemsoorten en chilipepers tot kaas en smaakmakers. Leer hoe je je eigen tortilla's, bijgerechten en salsa's maakt en laat je inspireren door de lekkerste recepten. Uitgeverij Deltas, € 24,95.
- Holy Taco!