Torentjes van gegrilde groenten en rösti rondjes

Getty Images

24Kitchen chef Wim Ballieu ging afgelopen zomer op kooktour door Europa. Midden in het wijngebied van Piemonte maakte hij voor een Italiaanse familie met lokale ingrediënten een heerlijk vegetarisch gerecht: torentjes met gegrilde groenten en rösti rondjes. Onweerstaanbaar lekker!

Aantal personen 
4
Bereidingsduur 
40 minuten bereidingstijd, 20-25 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 8 Aviko Rösti Rondjes Naturel
  • 9 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 10 tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 100 ml rode wijn
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • ½ tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • ½ tl suiker
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 aubergine
  • 2 bollen buffelmozzarella (à 125 g)
  • 2 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 150 g gegrilde groenten, bijv. courgette en gele paprika in stukjes
  • 3 el panko (Japans broodkruim)
  • 3-5 takjes basilicum, alleen de blaadjes
  • Keukenmachine of staafmixer, bakplaat met bakpapier, lage ovenschaal

Bereiding

Verhit in een koekenpan eetlepels olijfolie. Fruit de knoflook en de sjalot 5 minuten. Snijd intussen 8 tomaten in stukken en pureer ze in de keukenmachine of met de staafmixer fijn.
Roer de tomatenpuree door de sjalot en bak 1 minuut mee. Schenk de wijn erbij en voeg de tijm, rozemarijn en laurier toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken.
Voeg de gepureerde tomaten toe en breng de saus op smaak met de paprikapoeder, de oregano, de suiker en zout en peper naar smaak. Laat de saus afgedekt nog 20 minuten sudderen.
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Verhit in een koekenpan 3 el olijfolie. Bak de röstirondjes in 2 minuten per kant goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op de bakplaat. Bestrooi de rösti met de helft van de Parmezaanse kaas en bak ze 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Snijd van de aubergine 8 plakken van gelijke dikte. Verhit in de koekenpan weer 3 el olijfolie. Bak de plakken aubergine in 2-3 minuten per kant mooi bruin. Snijd intussen de mozzarella in plakken en dep droog met keukenpapier. Laat de aubergine op keukenpapier uitlekken.
Schenk de tomatensaus in de ovenschaal. Snijd van de laatste 2 tomaten ook 8 mooie plakken. Bouw 8 torentjes: begin met een plak tomaat bestrooid met wat Provençaalse kruiden. Leg er een plak aubergine, plak mozzarella en röstirondje op. Zet de torentjes in de tomatensaus. Verdeel de gegrilde groenten op de torentjes. Meng de panko met de laatste eetlepel olijfolie en zout en peper naar smaak. Bestrooi de torentjes met het broodkruim.
Bak de torentjes in de oven in 10-15 minuten goudbruin en krokant. Bestrooi ze uit de oven met de rest van de Parmezaanse kaas en de basilicumblaadjes.

Dit recept is afkomstig uit het Aviko kookboek ‘Van Boerenkool tot Boeuf Bourguignon '. In dit kookboek vind je onder andere de recepten van 24Kitchen chef Wim Ballieu, die hij in de zomer van 2018 heeft gemaakt, tijdens Aviko’s 'Buurttafel on Tour' door Europa.

 

Voedingswaarden

Energie 
850kcal
Eiwit 
25 gram
Koolhydraten 
41 gram
Vezels 
9 gram
Vet 
62 gram
Verzadigd vet 
19 gram
Zout 
2500 milligram
Auteur