Traybake pompoen met biet en kikkererwten

Hartverwarmende bakplaat vol comfort food

Pompoen traybake
Harold Pereira

Een even vrolijke als hartverwarmende bakplaat vol herfstig comfort food. Met z’n tweeën eten we dit als hoofdgerecht, voor 4 is het een bij- of voorgerecht.

Aantal personen 
2 - 4 personen
Voorbereidingstijd 
20 minuten
Bereidingsduur 
1 uur 5 minuten

Ingrediënten

  • 1 kleine hokkaido pompoen (of flespompoen)
  • 1 klein blikje kikkererwten (uitgelekt 130-150 g)
  • 3 rauwe, ongekookte rode bietjes
  • 1 grote rode ui
  • 1 sinaasappel
  • 1 tak rozemarijn
  • 3 cm gember
  • 2 knoflooktenen
  • wat chilivlokken (molentje)
  • zout & peper uit de molen
  • olijfolie
  • Tahinsaus: 4 el tahin en een ½ citroen

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Snij de pompoen in partjes of plakjes van 1 cm dik. Schillen mag, hoeft niet. Verwijder wel draden en pitten.
  • Pel de ui, maar laat het kontje zitten – dit houdt de boel bij elkaar – en snij in zes parten. Snij ook de sinaasappel in zes parten.
  • Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met gehakte rozemarijn, geraspte gember, knoflook uit de knijper, zout, peper en chilivlokken. Giet er een lepel of 4-5 olijfolie over en hussel goed door elkaar.
  • Schil de bieten en snij in kwarten, of als ze groot zijn in zes parten. Hussel apart door wat olijfolie en verdeel over de bakplaat.
  • Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat uitlekken. Hussel ook die door een beetje olijfolie plus zout en peper en strooi erover.
  • Rooster 40-45 minuten in de oven tot hier en daar een lekker geblakerd randje.
  • Saus: Meng de tahinpasta met een ferme kneep citroensap en een snufje zout. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een soepele saus is.
  • Serveren: Zwiebel alvast wat saus over de groente, en geef de rest er apart bij. Eet warm of op kamertemperatuur.

Tips:

  1. Hussel de biet apart door wat olie, anders wordt de hele boel rood. Ook de kikkererwten gaan apart, want bovenop worden ze lekker knapperig.
  2. De sinaasappelparten kun je zo eten, of knijp het sap een beetje uit over de groente, dat is ook lekker.

Dit recept komt uit het kookboek Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten (alias Koken met Karin). Karin is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken, waarvan de Zónder pakjes & zakjes-boeken het bekendst zijn. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op www.kokenmetkarin.nl.

Auteur 
Bron 
  • VEGA zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten