maandag, 8 augustus 2022

Glaucoom

Verhoogde oogboldruk

Struikel je steeds vaker? Of loop je steeds vaker zomaar tegen mensen aan? Het kan zijn dat het aan je ogen ligt. Oogaandoeningen komen veel voor en ze kunnen ernstige gevolgen hebben. Herken de eerste symptomen van glaucoom en voorkom erger.

Van de 40-plussers krijgt 2 procent glaucoom. De kans op de ziekte neemt licht toe bij het ouder worden. Van alle 80-plussers heeft 4 procent glaucoom. In 2003 hadden 96.700 mensen in Nederland de aandoening: 42.500 mannen en 54.200 vrouwen.

Wat gaat er mis?

Ongeveer de helft van de patiënten heeft een hoge oogboldruk. Daardoor sterft de oogzenuw af. Maar ook mensen met een normale oogdruk kunnen glaucoom krijgen als zij verhoogd gevoelig zijn voor oogdruk. Waarschijnlijk speelt een slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw daarbij een rol. Niet iedereen met een hoge oogdruk krijgt ook glaucoom.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een ernstige oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. De beelden die door de ogen worden gezien, bereiken de hersenen niet meer. Dit kan geleidelijk leiden tot slechtziendheid en uiteindelijk tot volledige blindheid.

Wat zijn de risicofactoren?

 • Ouder zijn dan 40 jaar
 • Erfelijkheid (als glaucoom in de familie voorkomt, heb je meer kans op deze oogziekte)
 • Verhoogde oogboldruk
 • Aziatische of Afrikaanse afkomst
 • Ernstige bij- of verziendheid
 • Gebruik van medicijnen als corticosteroïden (prednison)
 • Vroeger oogletsel
 • Roken
 • Diabetes
 • Hart- en vaatziekten

Heeft een oogtest zin?

Jawel. Laat je ogen vanaf je 40ste goed controleren bij de oogarts wanneer je een hoger risico hebt doordat glaucoom in de familie voorkomt. Met een oogdrukmeting en een onderzoek van de toestand van de oogzenuw en het gezichtsveld kan glaucoom in een vroeg stadium worden vastgesteld. Als dat gebeurt vóórdat de oogzenuw is beschadigd, kan dat je gezichtsvermogen redden.

Wanneer moet je naar de dokter?

In het beginstadium merk je weinig tot niets van glaucoom. De prilste verschijnselen zijn: vaker struikelen, tegen mensen of dingen aanlopen, of iets op de grond laten vallen en het dan niet meer kunnen terugvinden. Ook als je plotseling brokken maakt in het verkeer, moet de alarmbel afgaan. Hoe wordt het behandeld? Eenmaal ontstane schade door glaucoom aan het oog is niet meer terug te draaien. Wél kan de voortgang van de ziekte worden gestopt. In de meeste gevallen kan met oogdruppels de oogdruk worden verminderd. Als druppels niet goed werken, kan de oogdruk worden verlaagd met pilletjes, laserbehandeling of een operatie.

Oogarts Hans Lemij van het Oogziekenhuis Rotterdam, voorzitter van de Nederlandse Glaucoom Groep:
"Glaucoom is de grootste onomkeerbare blindmaker ter wereld. Het is een griezelige aandoening: je merkt aanvankelijk niet dat je het hebt. In veel publicaties wordt verteld dat de symptomen kokerzien en blinde vlekken zijn, maar dat is niet juist. Je kríjgt wel blinde vlekken, maar je ervaart ze niet als blinde vlek. Bij glaucoom sterft de oogzenuw langzaam af; de verbinding tussen oog en hersenen. De hersenen krijgen daardoor onvoldoende informatie binnen en gaan vervolgens die informatie zelf invullen. Je denkt dus zelf dat je prima ziet. Bovendien heeft niet iedereen met glaucoom een te hoge oogdruk. Door die twee factoren wordt de ziekte vaak pas in een heel laat stadium ontdekt. Glaucoom is wel goed te behandelen, in die zin dat verdere verslechtering kan worden vertraagd of gestopt."

Goed voor de ogen

De kans op slechtziendheid en blindheid door glaucoom kun je zelf eenvoudig verkleinen.

 • Laat je ogen geregeld controleren. Zeker als er risicofactoren zijn voor glaucoom is het een must om de ogen regelmatig te laten controleren. Ga je plotseling minder scherp zien? Laat je ogen dan altijd meteen nakijken. 
 • Rook niet. Roken is een van de grootste risicofactoren voor glaucoom.
Bron(nen):