Ouder worden en ogen

Getty Images

De fabel: Op oudere leeftijd draagt iedereen een bril en als je een bril draagt, kun je altijd goed zien.

Peter-Jan Pels, optometrist  in Heemskerk: "Ook al dragen veel ouderen een bril, toch hebben velen problemen met hun zicht. Dat komt doordat zij de verkeerde bril of contactlenzen dragen. Vrijwel iedereen tussen 40 en 50 jaar heeft een leesbril nodig doordat de ooglens steeds minder elastisch wordt. Kun je eerst nog toe met een plussterkte van 1 dioptrie, tegen de tijd dat je 65 bent heb je vaak een plussterkte van 2,5 tot 3 nodig.

Veel mensen merken niet dat hun ogen slechter worden – omdat het heel geleidelijk gaat – en dragen een bril of lenzen met de verkeerde sterkte. Voor de ogen kan dat niet veel kwaad; die gaan daardoor niet verder achteruit. Maar dat wil niet zeggen dat je goed kunt zien. En als je onvoldoende ziet, functioneer je minder goed. Je kunt allerlei klachten krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of branderige ogen. Daarnaast kunnen lichamelijke problemen ontstaan, bijvoorbeeld nek- en rugklachten. Oogcontrole is daarom niet alleen belangrijk om goed te kunnen blijven zien, maar voor je ­hele functioneren."

De feiten

Uit onderzoek in Australië blijkt dat 53 procent van de mensen die slecht zien, geen bril dragen of een bril dragen met de verkeerde sterkte. Volgens de Wereldgezondheids­organisatie WHO zijn er in Nederland ­ongeveer 62.000 mensen van 40 jaar en ouder die slecht zien doordat zij niet de goede bril of contactlenzen dragen. De meeste mensen die ouder zijn dan 40 jaar hebben een leescorrectie nodig: een bril met positieve lenzen om het beeld te vergroten. Als je al een bril draagt omdat je niet goed in de verte kunt zien (dus met negatieve lenzen), komt deze positieve correctie bovenop de negatieve correctie die nodig is voor het in de verte zien. Dat betekent dat je bifocale of multifocale brilglazen nodig hebt voor de verschillende sterktes die nodig zijn om ver en dichtbij scherp te zien.

Dit kun je doen om klachten te voorkomen

• Laat je ogen elke twee jaar controleren als je eenmaal een bril of lenzen hebt.
• Bij de opticien kun je terecht voor een normale oogmeting: het meten van bij- of verziendheid, de cilindersterkte en de oogdruk.

Wanneer moet je naar de dokter?

Met normale ouderdomsslechtziendheid hoef je niet naar de huisarts. Ga naar de opticien of ­optometrist (brillenwinkel) als je minder scherp gaat zien, of wanneer anderen je erop attenderen dat je zicht achteruitgaat.
Ook als je geregeld last hebt van hoofdpijn, vermoeidheid of branderige ogen is het raadzaam de ogen te laten controleren.

Oogoefeningen zouden volgens sommigen een manier zijn om ouderdomsslechtziendheid uit te stellen. Maar er is geen enkel bewijs dat het werkt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine