Hoe kies je een montuur dat bij jou past?

Lees de tips van een stylist

Getty Images

Wanneer je binnenstapt bij een opticien om een nieuwe bril uit te zoeken, zijn er heel wat brillen waar je uit kunt kiezen. Maar hoe kies je een bril die bij je past en welk model past het beste bij de vorm van jouw gezicht? Styliste Chantal van Gogh geeft advies.

Volgens Chantal van Gogh zijn er drie regels waarbij je bij de aanschaf van een bril altijd rekening moet houden:

  • De bril moet contrasteren met de vorm van jouw gezicht.
  • De omvang van het montuur moet in verhouding zijn met de rest van je gezicht.
  • Let er op dat de positieve kanten van jouw gezicht benadrukt worden en dat de mindere punten van het gezicht verhuld worden.[ITEMADVERTORIAL]

Huid

Waar je ook rekening mee moet houden, is de kleur van je huid. Als je wat ouder wordt, is het vaak niet verstandig om een geel of bruin montuur te kiezen. Een koude kleur, zoals bijvoorbeeld blauw of paars, is dan een veel betere optie. Wanneer jouw huid rood getint is of wanneer je veel last hebt van couperose, dan kun je ook beter niet voor een rood montuur gaan. Heb je veel rimpels? Kies dan niet voor een glanzend montuur.

Wat zijn de trends?

Helemaal hip op dit moment is de bekende John Lennon-bril met de ronde glazen. De jaren '50 en '70 zijn sowieso terug. De vlinderbrillen en de Wayfarer die James Dean, Audrey Hepburn en Yves Saint Laurent destijds droegen, zijn dé trend. De John Lennon-bril is uitermate geschikt voor vrouwen met een klein gezicht. Ook bij mannen met wat hardere lijnen kan hij heel goed. De bril zorgt namelijk voor een zachtere uitstraling. De Wayfarer is met name geschikt voor vrouwen met een rond gezicht en mannen met een recht en langvormig gezicht.

Het voordeel van de vlinderbrillen is dat hij je gezicht als het ware kan optrekken. Heb je last van wat 'hangende' oogleden? "Door een vlinderbril valt dat minder op", aldus Van Gogh. Ook adviseert de styliste om dan nooit voor een te zwaar montuur te kiezen en het glas moet altijd groter zijn dan het oog.

Vorm van het gezicht

Bij de aanschaf van een nieuw montuur is het ook verstandig om op de vorm van jouw gezicht te letten. Het beste kun je een bril nemen met lijnen die tegenovergesteld zijn aan de lijnen van jouw gezicht.

Rond: Heeft jouw hoofd een ronde vorm? Dan is het ideale montuur recht of hoekig en donker van kleur. Het gezicht zal smaller en langer lijken.  

Ovaal: Bij een ovale gezichtsvorm kun je het beste een amandelvormig montuur kiezen. 

Hoekig: Heb je een breed en hoekig gezicht (kaak en voorhoofd zijn even breed)? Kies dan niet voor te brede monturen, maar het liefst voor smalle, ovale brillen.  

Lang: Is jouw gezicht hoekig en langer dan dat het breed is? Ga dan voor een hoekig montuur. Ronde, grote glazen maken het gezicht langer.

Auteur 
  • Ilona Meernik