Hoe ontstaat slaap in je ogen?

'Je oogt onderhoudt zichzelf'

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: Hoe ontstaat slaap in je ogen?

Het spul dat in de hoekjes van je ogen gaat zitten is een samenstelling van slijm, olie, dode huidcellen, opgedroogd traanvocht en ander vuil. Dit wordt ook wel slaap, slaapzand of oogafscheiding genoemd.

Oorzaken

Het opgehoopte vocht ontstaat uit de zogeheten traanfilm, de vochtige laag op de ogen die ze beschermen tegen uitdroging. De olie komt uit de ‘klieren van Meibom’. Deze zitten bovenop de ooglidrand en produceren een olieachtige substantie dat de buitenste vetlaag van de traanfilm vormt. Meibom zorgt ervoor dat je ogen gesmeerd worden tijdens het knipperen en dat er niet continu tranen over je wangen lopen. 

Vuil in je ogen wordt vaak beïnvloed door het gebruik van oogmake-up en make-up verwijderingsproducten. Optometrist Simone Stad: “Gebruik je fanatiek eyeliner, dan kunnen deeltjes hiervan in het traanfilm terechtkomen. Dit geldt ook voor schilfertjes van je mascara of overtollige oogschaduw. Ook is het mogelijk dat je met een kohlpotlood de meibomkliertjes dichtsmeert. Dit heeft droge ogen als gevolg.”

Natuurlijke bescherming

Oogslaap is heel normaal. Je ogen onderhouden zichzelf en zorgen voor een schone beschermlaag. “Over het algemeen is oogslaap niet gevaarlijk. Maar een afwijkende kleur en hoeveelheid kan een infectie betekenen. Raadpleeg een dokter als je grote verschillen waarneemt.”

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur