Kan ik zelf mijn ogen testen?

Online je gezichtsvermogen testen

vrouw met bril
Getty Images

Je kent het misschien wel: dat je net wat vaker met je ogen knijpt om de ondertitels te lezen. Of dat je de zoomfunctie van je telefoon alwéér nodig hebt. En steeds weer dat stemmetje in je hoofd: eigenlijk zou ik mijn ogen eens moeten laten checken… Maar ja, gedoe, geen tijd, je moet nog dit, je wil nog dat en als je dan een keer tijd hebt, is het weer druk bij de opticien. Gelukkig kan het ook anders: met een online oogtest.

Tijd voor een check

Laten we eerlijk zijn: we vragen nogal wat van onze ogen. Ook als jij lekker ontspannen zit te lezen, zijn je ogen aan het werk. Gezellig een avondje naar de bioscoop? Precies, je raadt het al... Het is dus niet zo gek dat je ogen weleens zó moe zijn dat je er hoofdpijn van krijgt of een beetje wazig begint te zien. Daar komt nog bij dat je ogen- net als de rest van je lijf - in de loop der tijd veranderen: inspanning kost wat meer energie en herstel kost wat meer tijd. Het goede nieuws: met een beetje extra aandacht voor je ogen zijn de meeste klachten zo weer verdwenen. Maar als je de verkeersborden langs de snelweg pas kunt lezen als je er al bijna voorbij bent en je na een dag achter je computer om de haverklap in je ogen zit te wrijven omdat die zo branderig aanvoelen… dan is het inderdaad tijd om je ogen eens te checken.

Een online oogtest is een perfect middel om af en toe  te checken hoe fit je ogen zijn. Lekker thuis, op jouw moment, achter je eigen computer of telefoon. En als uit de test blijkt dat je minder scherp ziet, dan wordt het tijd voor een professionele oogmeting bij de opticien.

Gratis en betrouwbaar

Maar welke test kies je? Diverse opticienketens bieden op hun site gratis oogtesten aan. Ook de online oogtest van het Oogfonds is gratis en betrouwbaar.  Naast testen of je scherp ziet, vertelt deze test ook of je een hogere kans hebt om een oogziekte te krijgen. Bijvoorbeeld staar of glaucoom. Deze test is tot stand gekomen met advies van oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Radboudumc.

 

 

 

 

Auteur