Pas op voor een zonnesteek

Voorkom oververhitting

Getty Images

'Hij heeft vast een zonnesteek!' Met dit gezegde wordt meestal iemand bedoeld die een beetje raar doet. Maar wist je dat de uitdrukking akelig dicht bij de waarheid komt, wanneer je achteloos met een zonnesteek omgaat? Reden om tijdens warme zomerdagen je lichaam goed te beschermen.

Wanneer het lichaam verhit raakt, stijgt de lichaamstemperatuur. Normaal gesproken reageert het lichaam hier efficiënt op. Je gaat zweten en krijgt dorst. Je drinkt dan een verkoelend drankje of neemt een koude douche en raakt zo de hitte weer kwijt.

Oververhitting

Wanneer je een zonnesteek hebt opgelopen, is er sprake van oververhitting. Wederom stijgt de lichaamstemperatuur. Ditmaal krijg je de warmte echter niet uitgezweet. Je transpiratiesysteem faalt zogezegd en je temperatuur blijft hoog.

Eerste fase zonnesteek

Een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden Celsius is één van de belangrijkste symptomen van een zonnesteek. Ook hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid zijn een signaal van het lichaam, dat je uit de zon moet.

De huid kan op twee manieren reageren: heet, droog en rood óf klam en koud, terwijl je hevig transpireert. Wat verder voor kan komen, zijn een snelle hartslag, verwijde pupillen en een oppervlakkige ademhaling. Ook spierpijn is een veelvoorkomend verschijnsel.

Herken je een zonnesteek in de eerste fase? Zoek dan de koelte op en drink wat. Het liefst een sportdrankje. Zo kun je rustig op adem komen. Ga na deze ervaring niet meteen weer in de felle zon!

Tweede fase zonnesteek

De tweede fase is een stuk gevaarlijker en minder goed zelf te behandelen. Je kunt verward en bizar gedrag gaan vertonen. Doe je niets aan de situatie, of liever gezegd: word je niet geholpen, dan loop je de kans het bewustzijn te verliezen en epileptische aanvallen te krijgen.

Uiteindelijk kan een zonnesteek je fataal worden. Je raakt in dat geval in een shock: een toestand waarin steeds meer organen uitvallen, tot de dood erop volgt.

Herken je een zonnesteek in de tweede fase bij iemand, schakel dan direct professionele hulp in. Tot het moment dat het ambulancepersoneel arriveert, moet je het slachtoffer uit de zon halen en actief afkoelen. Dit kan met een ventilator of een met water doordrenkte deken (niet ijskoud). Laat het slachtoffer niet drinken zolang hij/zij niet bij bewustzijn is!

Preventietips

Het gebeurt niet snel dat iemand in de tweede fase van een zonnesteek belandt. Bovendien geldt een verhoogd risico op een zonnesteek voornamelijk voor baby’s en ouderen. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je in de felle zon gaat.

Een zonnesteek kan sluipend zijn; zonder dat je er erg in hebt, kun je  een zonnesteek hebben opgelopen. En wie wil er nu zijn vakantie of vrije dag laten verpesten door een zonnesteek? Met behulp van de volgende tips kun je een zonnesteek voorkomen:

  • Draag lichte kleding in de zon en bescherm je hoofd.
  • Drink voldoende. Neem een sportdrankje of een bouillon. Bij hoge temperaturen zweet je veel en raak je bovendien zout kwijt.
  • Ga jezelf niet afbeulen in hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheid.
  • Neem vaak een verfrissende, afkoelende douche.

Wen aan de hitte

Een tip die in het bijzonder aandacht verdient, is de volgende: laat het lichaam wennen aan hoge temperaturen. Veel mensen hebben de neiging om op de eerste warme (vakantie)dagen direct zo ontbloot mogelijk in de zon te gaan.

Het lichaam moet echter wennen aan de abrupte overgang. Ga dus niet vanuit ons koude kikkerland regelrecht dagenlang de zinderende hitte in. Bereid je lijf voor door de eerste dagen niet al te lang in de zon te gaan zitten en zeker niet op het heetst van de dag. Houd tussen 12.00-15.00 uur een siësta.

Met deze tips in de hand kun je lekker en verantwoord op zomervakantie, zonder oververhit te raken.

Auteur